E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25610
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
4
4

Datorprogrammas aizsargājamās daļas

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. februārī, 2022
Aleksandrs

Labdien! Jautājums par Autortiesību likuma normām un pašizveidotiem mācību konspektiem par datorprogrammu pielietojumu, kuri ir sastādīti privāti un nav sastādīti izglītības iestādes vai izglītības programmas ietvaros. Vai privātajām vajadzībām sastādītie mācību konspekti ar datorprogrammu lietošanas principu, funkciju un funkciju nosaukumu aprakstiem pārkāpj datorprogrammatūras autora tiesības saskaņā ar Autortiesību likumu Latvijā? Vai persona, kam ir tiesības lietot datorprogrammu, pašizveidotos mācību konspektus, kuri apraksta un iekļauj datorprogrammas funkciju nosaukumus un aprakstus (iespējams, arī attēlus “Screenshot”), var attiecināt pie datorprogrammas novērošanas, pētīšanas un pārbaudīšanas saskaņā ar Autortiesību likuma 29. pantu? Var būt likumā ir aprakstītas citas normas, kuras reglamentē tādu palīglīdzekļu kā “konspekti” izveidi datorprogrammu apguvei mūsu valstī? Paldies.

A
atbild:
21. martā, 2022
Olga Lauva
juriste

Autortiesību likuma 4. panta pirmās daļas 1. punkts paredz aizsardzību datorprogrammām kā vienam no autortiesību objektiem. Šajā likuma punktā ir uzskaitīti arī literārie darbi, piemēram, grāmatas, brošūras, runas, lekcijas, aicinājumi, ziņojumi, sprediķi un citi līdzīga veida darbi, kas ir autortiesību objekts neatkarīgi no izpausmes formas un veida. Saskaņā ar likuma 5. panta pirmo daļu, neaizskarot oriģināldarbu autoru tiesības, tiek aizsargāti arī atvasinātie darbi, kā tulkojumi un apdares, pārstrādāti darbi, anotācijas, referāti, kopsavilkumi, apskati, muzikāli aranžējumi, ekranizācijas un dramatizējumi un tamlīdzīgi darbi. Atvasinātie darbi tiek aizsargāti neatkarīgi no tā, vai uz darbiem, no kuriem tie atvasināti vai kuri iekļauti tajos, ir attiecināma autortiesību aizsardzība.

Atbilstoši likuma 6. panta 5. punktam autortiesības neaizsargā idejas, metodes, procesus un matemātiskās koncepcijas.

Attiecībā uz datorprogrammām autortiesību īpašniekiem ir izņēmuma (ekskluzīvas) tiesības savus darbus gan reproducēt, gan izplatīt, gan iznomāt, izīrēt vai patapināt (likuma 15. panta otrā daļa), viņiem ir tiesības atļaut (licencēt) vai aizliegt sava darba izmantošanu. Atbilstoši likuma 19. panta pirmās daļas 10. un 11. punktam autortiesības nav uzskatāmas par pārkāptām, ja bez autora piekrišanas un bez atlīdzības likumā noteiktajā kārtībā datorprogrammas tiek izmantotas reproducēšanai, tulkošanai un citādai pārveidošanai, kā arī tiek nodrošināta datorprogrammas sadarbspēja.

Datorprogrammas aizsargājamās daļas attiecas arī uz projekta materiāliem un citu dokumentāciju. Juridiskajā literatūrā un tiesu praksē ir norādīts, ka projekta materiāliem piemīt patstāvīga vērtība un tā pēc savām īpašībām un mērķa ir tuva literārajam darbam. Par aizsargājamo objektu tiek atzīta nevis ideja, doma, kas ir algoritma pamatā, bet algoritma konkrētais simboliskais pieraksts. Ir vērtējams jautājums, vai projekta materiāli ir datorprogrammas sastāvdaļa, vai arī patstāvīgs darbs, kas ir aizsargājams kā literārs, grafisks vai cita veida darbs. Autortiesību likums pretstatā Datorprogrammu direktīvai šajā jautājumā tiešu atbildi nesniedz, un tiesību piemērotājam ir jāinterpretē Autortiesību likums kopsakarā ar Datorprogrammu direktīvu, kuras 1. panta pirmajā punktā projekta materiāli ir atzīti par datorprogrammas sastāvdaļu. Saskaņā ar šo direktīvu datorprogrammas ir aizsargātas visās to formās. Autortiesības neaizsargā idejas un principus, kas ir pamatā visiem datorprogrammu elementiem, ieskaitot idejas un principus, kuri ir pamatā saskarnēm.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas