E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25567
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Kā dzīvoklī ierīkot mehānisko ventilāciju

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. februārī, 2022
Alīna

Labdien! Mūsu dzīvoklī ir problēmas ar pelējumu, tāpēc apsveram iespēju ierīkot mehānisko ventilāciju (tas saistīts ar atvērumu izveidošanu sienās). Atrodamies Ogrē, daudzdzīvokļu mājā. Vai un kāda veida atļaujas vajag nokārtot, lai ventilāciju varētu ierīkot (no būvvaldes, pārvaldnieka vai citiem dzīvokļu īpašniekiem)? Un vai to, kādas atļaujas vajadzīgas, ietekmē tas, cik lieli atvērumi sienā jāveido? Paldies!

A
atbild:
17. februārī, 2022
Ogres novada pašvaldība
Dana Bārbale, izpilddirektora vietniece

Ar sniegto informāciju ir par maz, lai varētu atbildēt detalizēti. Nav zināms, kāda ventilācija nepieciešama, lai sasniegtu mērķi, kā arī telpu izvietojums ēkā (Z vai D fasāde utt).

Bet pēc aprakstītā izriet, ka varētu būt divi scenāriji:

  • Vajag izstrādāt paskaidrojuma rakstu vienkāršotai atjaunošanai.

Ar paskaidrojuma rakstu var paredzēt nepieciešamos atvērumus ārsienā. Šādu dokumentāciju var izstrādāt tikai sertificēts projektētājs. Projektētājs aprēķinās vajadzīgo gaisa plūsmu un novietojumu ēkās ārsienā, kā arī varbūt kādas iekārtas nepieciešamību.

Tāpēc aicinām vērsties pie sertificēta projektētāja ar dzīvokļa kadastrālās uzmērīšanas lietu, īpašumtiesību apliecinošiem dokumentiem, lai spētu rast risinājumu.

2) Jāpaziņo būvvaldei, izmantojot Būvniecības informācijas sistēmu.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 253 “Atsevišķu inženierbūvju noteikumi” paredz, ka iekšējā inženiertīkla (kas var būt ventilācijas sistēma) ierīkošana nav uzskatāma par darbību, kas pazemina būves konstrukciju drošību, nestspēju vai noturību, ja tiek ievēroti šādi nosacījumi:

  • urbuma diametrs nesošajās konstrukcijās vai nesošajos elementos nepārsniedz 50 mm, attālums starp urbumiem ir vismaz 0,5 m;
  • urbjot netiek skarts konstrukcijas stiegrojums vai citi nestspējas nodrošinājuma elementi.

Attiecīgi šādā gadījumā jāievēro, lai urbjot netiktu skarts konstrukcijas stiegrojums. Paziņojumam būvvaldei pievieno atbilstoša būvspeciālista apstiprinātu iekšējo inženiertīklu novietojuma plānu, kurā norādīts iekšējā inženiertīkla novietojums telpu grupā, uz būves stāva plāna vai telpu grupas plāna, un izvērtējumu par daudzdzīvokļu dzīvojamās ēkas iekšējā inženiertīklu ierīkošanas ietekmi uz būves nesošajām konstrukcijām.

Iedzīvotājam, kurš ir iecerējis veikt kādus pārbūves darbus savā mājoklī, vajadzētu uzreiz vērsties savas pašvaldības būvvaldē – tad visus jautājumus varētu pārrunāt daudz konkrētāk. Ar Ogres novada pašvaldības būvvaldi var sazināties: 65071175, 65053336; buvvalde@ogresnovads.lv.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas