E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25529
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Pensijas
1
10
1
10

Vai indeksē avansā izmaksāto pensiju

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. februārī, 2022
Agris Celmiņš

Vai indeksē provizoriskās pensijas? Konkrētā situācija: pieprasot pensiju 2020. g. beigās, dzīvoju un strādāju Lielbritānijā. Pensijas aprēķinam VSAA pieprasīja informāciju no Lielbritānijas. Informācija vismaz divu mēnešu laikā tā arī netika saņemta, un 2021. g. februārī VSAA piešķīra provizorisko pensiju (333,92 EUR). Ir pagājis gads, un nav zināms, vai VSAA ir saņēmusi vajadzīgo informāciju. Tomēr vēl 2022. g. janvārī, februārī izmaksātā pensija ir precīzi tāda kā provizoriskā. Nav indeksēta. Rodas arī daži secīgi jautājumi: vai VSAA ir jāsniedz man informācija par brīdi, kad provizoriskā pensija beidzas un sāku saņemt normālo aprēķināto pensiju? Un cik ilgi VSAA var atļauties turpināt maksāt provizorisko pensiju, ja informācija netiek saņemta vispār? Reāli VSAA šajā gadījumā nebūtu jāraizējas, jo mani darba periodi LV un UK nepārklājas.

A
atbild:
28. februārī, 2022
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Sanita Letapura, Pensiju metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Saskaņā ar Līgumu par Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotās Karalistes izstāšanos no Eiropas Savienības un Eiropas Atomenerģijas kopienas uz personu, kura līdz 2020. gada 31. decembrim ir dzīvojusi un strādājusi Apvienotajā Karalistē (turpmāk: AK) un turpina to darīt pēc 2021. gada 1. janvāra, sociālās drošības jomā turpina piemērot Eiropas Parlamenta un Padomes Regulu (EK) Nr. 883/2004 par sociālās nodrošināšanas sistēmu koordinēšanu (turpmāk: Regula 883/2004).

Tas nozīmē, ka tiesības uz Latvijas pensiju tiek noteiktas saskaņā ar Latvijas nacionālajiem tiesību aktiem un regulas Nr. 883/2004 nosacījumiem, kas neparedz vairākām valstīm pensiju piešķirt par vienu un to pašu apdrošināšanas periodu.

Līdz ar to, lai VSAA varētu noteikt Latvijas apdrošināšanas stāžu un pieņemt lēmumu par pensijas piešķiršanu, ir nepieciešams saņemt informāciju par AK apstiprinātajiem apdrošināšanas periodiem.

Informāciju par AK apstiprinātajiem apdrošināšanas periodiem VSAA iegūst, apmainoties ar speciālām veidlapām kompetento iestāžu starpā. Tas, cik ilgā laikā tiek sniegta atbilde uz VSAA pieprasījumu, ir atkarīgs no AK kompetentās iestādes.

Tiesību normās ir noteikts: ja apdrošinātajai personai ir tiesības uz pensiju, bet pensijas apmēra noteikšanai nav visas nepieciešamās informācijas (šajā gadījumā informācijas par AK apdrošināšanas periodiem), pensijas pieprasītājam izmaksā avansu jeb pensiju provizoriskā apmērā. Avansa izmaksas termiņš nav noteikts, ja piemēro regulu Nr. 883/2004.

Tādēļ, lai persona ilgstoši nepaliktu bez ienākumiem, nereti tiek uzsākta pensijas izmaksa avansā, konstantā apmērā, un to neindeksē.

Savukārt pēcvisas nepieciešamās informācijas saņemšanas VSAA pieņem lēmumu par pensiju un nosūta to gan personai, gan kompetentajai iestādei.

Turklāt, kad ir pieņemts lēmums par pensijas piešķiršanu, pensijas apmēram piemēro visus tiesību normās noteiktos indeksus no pensijas piešķiršanas dienas.

Labs saturs
10
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas