E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25222
Lasīšanai: 2 minūtes

Ja civilvīrs izliek no savas dzīvesvietas māti ar zīdaini

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. janvārī, 2022
Lāsma

Vai civilvīrs var izlikt no mājvietas mammu ar trīs mēnešus vecu zīdaini ? Civilvīrs ir tēvs, un mājoklis ir viņa īpašums.

A
atbild:
12. janvārī, 2022

Attiecībā uz civilvīru un civilsievu Latvijas Republikā nav spēkā laulāto mantiskās attiecības.

Savukārt atbilstoši Civillikuma 994. panta pirmajai daļai par nekustamā īpašuma īpašnieku atzīstams tikai tas, kas par tādu ierakstīts zemesgrāmatā.

Tomēr, ja jūsu civilvīrs ir arī bērna tēvs, tad viņam ir arī likumā noteikts pienākums rūpēties par savu bērnu un arī maksāt uzturlīdzekļus. Tā Civillikuma 179. pantā ir noteikts: “Vecāku pienākums ir samērā ar viņu spējām un mantas stāvokli uzturēt bērnu. Šis pienākums gulstas uz tēvu un māti līdz laikam, kad bērns pats var sevi apgādāt.”

Ja bērna tēvs atsakās maksāt uzturlīdzekļus, valsts maksā uzturlīdzekļus no Uzturlīdzekļu garantiju fonda.

Ja bērna tēvs atsakās uzturēt bērnu, jums ir tiesības vērsties tiesā civiltiesiskajā kārtībā, iesniegt prasību tiesā var arī e-vidē šeit.

Tāpat jums ir tiesības vērsties tuvākajā Valsts policijas iecirknī ar iesniegumu par vardarbību pret nepilngadīgo bērnu, atbilstoši Bērnu tiesību aizsardzības likuma 24. pantam: “Par vecāku pienākumu nepildīšanu vai aizgādības tiesību ļaunprātīgu izmantošanu, bērna fizisku sodīšanu, kā arī cietsirdīgu izturēšanos pret viņu vecāki saucami pie likumā noteiktās atbildības.”

Krimināllikuma 147. pantā ir paredzēts sods par cietsirdību un vardarbību pret nepilngadīgo.

Arī Krimināllikuma 48. pantā ir noteikts šāds atbildību pastiprinošais apstāklis, ja “noziedzīgais nodarījums izdarīts pret personu, kas nav sasniegusi astoņpadsmit gadu vecumu, vai pret personu, izmantojot tās bezpalīdzības stāvokli vai vecuma nevarību”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas