E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25209
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ģimene
1
1

Ģimenes valsts pabalsts par audzināmo bērnu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. janvārī, 2022
Ruta

Man ir trīs bērni. Divi jau virs 20, trešais jaunāks. Līdz šim par trešo bērnu saņēmu 34,14 eiro pabalstu. Tagad saņemu 25 eiro. Ja ģimenē ir četri bērni, tad par katru saņem 100 eiro. Nesaprotu šo algoritmu: vai manam trešajam bērnam jāēd mazāk? Vai viņam ir mazākas vajadzības par tiem “dārgākajiem” bērniem? Valsts sludina, ka pabalsti būtiski palielināti, bet manā gadījumā bērna pabalsts ir būtiski (gandrīz par trešdaļu) samazinājies. Kur taisnība? Tiek pasniegta nepatiesa informācija: pabalsts vismaz manam bērnam ir krietni samazināts! Kā lai paskaidroju, ka viņam pienākas mazāk nekā līdz šim? Kur vienlīdzības princips?

A
atbild:
12. janvārī, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ģimenes valsts pabalsta reformā pabalsti ir palielināti. Tiesa, ir situācijas, kad pabalsts ir mazāks, un šī informācija netiek slēpta. Jo jaunā ģimenes valsts pabalsta sistēma atšķiras ar to, ka pabalsta apmēru nosaka un maksā par ģimenē audzināmo, aprūpējamo bērnu, kura vajadzības vecākiem jānodrošina, nevis, kā tas bija iepriekš, kad pabalsta apmēra noteikšanai ņēma vērā bērnu kopējo skaitu, arī pieaugušos bērnus. Līdz ar to ir arī situācijas, ka ģimenēm, kurās ir bērni, kas pārsnieguši pabalsta piešķiršanas vecumu, pabalsts par audzināmo bērnu, par bērnu, par kuru pirmām kārtām pašiem vecākiem ir jāgādā, ir mazāks nekā iepriekš.

Tātad reformas doma arī bija tāda, ka atbalsts visvairāk nepieciešams situācijās, kad bērni ir mazi vai ir skolas vecumā un mācās. Ja bērni ir pieauguši, viņi paši var gādāt par sevi. Valsts pabalsts nav uztura nodrošināšana bērnam, tas ir atbalsts, lai bērna ienākšana ģimenē būtiski nemazinātu ienākumu līmeni uz vienu ģimenes locekli.

Ģimenes pabalsta izmaiņās ir virkne pozitīvu normu, piemēram, tā izmaksas laiks pagarināts līdz 16 gadu vecumam (iepriekš bija līdz 15 gadu vecumam) neatkarīgi no tā, vai bērns mācās.

No 2022. gada 1. janvāra par vienu bērnu no gada līdz 16 gadu vecumam vai līdz 20 gadu vecumam  (ja bērns mācās) ģimene saņem 25 eiro mēnesī, par diviem bērniem – 100 eiro (50 eiro par katru bērnu), par trim bērniem – 225 eiro (75 eiro par katru bērnu). Par četriem un vairāk bērniem pabalsts ir 100 eiro mēnesī par katru bērnu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas