E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25105
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
2
2

Vai jāmaksā nodoklis no zemes pārdošanas ienākuma

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
26. decembrī, 2021
Gints

Labdien! Jūsu portālā izlasīju, ka par nekustamā īpašuma pārdošanu netiek piemērots ienākuma nodoklis šādā gadījumā: “Nekustamais īpašums personas īpašumā (no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir ilgāk par 60 mēnešiem un vismaz 12 mēnešus pēc kārtas (minētajā 60 mēnešu periodā) līdz atsavināšanas līguma noslēgšanas dienai, ir personas deklarētā dzīvesvieta (kas nav deklarēta kā maksātāja papildu adrese).” Vai varat, lūdzu, precizēt, kā šis nosacījums attiecināms uz zemesgabaliem, kuros nav iespējams deklarēt dzīvesvietu? Piemērs: pirms 6 gadiem iegādāts zemesgabals tiek pārdots ar peļņu. Vai šādā gadījumā tiek piemērots ienākuma nodoklis, ja šis zemesgabals nav vienīgais īpašums? Paldies.

A
atbild:
29. decembrī, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Vispārējā kārtībā likums “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” paredz, ka ienākumu no nekustamā īpašuma pārdošanas apliek ar iedzīvotāju ienākuma nodokli kā ienākumu no kapitāla pieauguma. Nodokļa likme ir 20%.

Ja zemesgabals nav vienīgais īpašums, no ienākuma jāmaksā nodoklis. Ja atbrīvojuma nav, tad apliekamais ienākums ir starpība, kāda veidojas, no nekustamā īpašuma pārdošanas ieņēmuma atņemot īpašuma iegādes un ieguldījumu vērtību. Iegādes vērtībā tiek iekļauti arī izdevumi, kas saistīti ar nekustamā īpašuma  iegūšanu: valsts nodeva par darījuma noformēšanu, valsts nodeva par īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā, komisijas nauda un citi līdzīgi izdevumi.

Ja nodoklis jāmaksā, tad kapitāla pieauguma deklarācijas iesniegšanas termiņš un nodokļa samaksas termiņš ir atkarīgs no ceturksnī gūtā ienākuma apmēra:

  • ja ienākums ceturksnī pārsniedz 1000 eiro, deklarāciju par gūto ienākumu iesniedz VID vienreiz ceturksnī līdz ceturksnim sekojošā mēneša 15. datumam. Aprēķinātā nodokļa summu iemaksā vienotajā nodokļu kontā līdz tā mēneša 23. datumam, kurā iesniegta deklarācijas par ienākumu no kapitāla;
  • ja ienākums ceturksnī nepārsniedz 1000 eiro, tad deklarācija jāiesniedz līdz nākamā gada 15. janvārim, aprēķinātā nodokļa summu iemaksā vienotajā nodokļu kontā līdz 23. janvārim.

Lai zinātu, vai būs jāmaksā nodoklis un kādā apmērā, jākonsultējas Valsts ieņēmumu dienestā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 73 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas