E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24806
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Mērniecības metodoloģija

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. novembrī, 2021
Mārcis

Mērniecības metodoloģija balstās uz deviņpadsmitā gadsimta mērinstrumentu precizitātes klasi(-ēm) vai divdesmit pirmā gadsimta mērinstrumentu klasēm, respektīvi, uzlabojoties mērinstrumentu klasei, precizitātei, metodoloģija tiek pilnveidota atbilstoši pieejamajiem mērinstrumentiem (laikmetam), kas ir pārbaudāmai precizitātes ziņā. Kādas ir pieļaujamās mērīšanas kļūdas atbilstoši šā brīža pieejamajiem instrumentiem? Piemēram, izmantojot GPS sistēmas mērinstrumentu.

A
atbild:
25. novembrī, 2021

Šobrīd mērniecības darbus regulē vairāki normatīvie akti, kas nosaka iegūtos datus vai rezultātu topogrāfiskā uzmērīšanā (augstas detalizācijas topogrāfiskā informācija), zemes robežu kadastrālā uzmērīšana arī būvniecībā u. c. jomās. Normatīvo aktu apraksts veidots tā, ka tas nenosaka metodes, izmantojamos instrumentus, bet tiek attiecināts uz gala rezultāta precizitāti un novērtējumu. Tādējādi nevar teikt, ka šobrīd ir viena noteikta vai apstiprināta mērniecības metodoloģija.

Attīstoties tehnoloģijām, paveras iespēja izmantot gan instrumentālus mērījumus (tradicionālus), gan tālizpēti un gan pozicionēšanu. Mērīšanas kļūdas jeb sasniedzamā rezultāta precizitāte būvniecībā noteikta piecās precizitātes klasēs: no 50 mm līdz 0,5 mm. Topogrāfiskā uzmērīšanā, arī inženiertīklu izpildmērījumos, ir noteikta objektu iespējamā atšķirība skaidri izteiktiem objektiem 5 cm, neskaidri nosakāmiem objektiem 30 cm plaknē. Objektu augstumu noteikšanai ir vēl atsevišķas prasības. Par nekustamo īpašu robežzīmju noteikšanu ir dalījums precizitātes kategorijās atkarībā no zemes vienības atrašanās vietas: pilsētā, ciemā vai lauku apvidū.

Savukārt atkārtotu robežzīmju noteikšanā pieļaujamās atšķirības atkarībā no precizitātes kategorijas svārstās no 12 cm līdz 40 cm. Saistībā ar nekustamā īpašuma robežzīmēm ir jānorāda, ka pēdējās zemes reformas laikā lauku apvidos tika izmantota tā saucamā robežu ierādīšanas metode. Kas attiecas uz šo metodi, tad robežu novietojumam apvidū un attēlojumam plānos iespējamas būtiski lielākas atšķirības: līdz 20 metriem. Jānorāda, ka šai robežu noteikšanas metodei nav saistība ar mērniecības instrumentu precizitāti vai mērniecības metodēm. Tā ir 20. gadsimta “bagāža”, kas seko daudzu nekustamo īpašumu sakārtošanai lauku apvidū, kamēr robežas netiek instrumentāli uzmērītas.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas