E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24800
Lasīšanai: 4 minūtes
4
4

Par ieturējumu apmēru no parādnieka ienākumiem

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. novembrī, 2021
Inese

Labdien! Mana darba alga pēc nodokļu apmaksas ir 595 eiro. Apgādājamo nav. Ir vairākas kredītsaistības. Viens izpildraksts jau nodots zvērinātam tiesu izpildītājam. Ar tiesu izpildītāju esam vienojušies, ka ik mēnesi veikšu maksājumu 60 eiro apmērā. Cik lielu summu es varēšu saņemt savā kontā, ja būs vēl kādi izpildraksti pie citiem tiesu izpildītājiem? Var būt tāda situācija, ka viens tiesu izpildītājs parāda piedziņu vērsīs uz darba algu, bet cits, iespējams, bloķēs kontu. Kā rīkoties šādā situācijā? Kāda konkrēta naudas summa ir jāsaglabā manā algas kontā? Lasot likumu, daudz ko nesaprotu, tāpēc, lūdzu, paskaidrojiet saprotami. Paldies!

A
atbild:
08. janvārī, 2022

Atbilstoši Civilprocesa likuma 594. panta pirmās daļās 3. apakšpunktam zvērināts tiesu izpildītājs ieturējumus no pārādnieka darba algas un tai pielīdzināmajiem maksājumiem veic 30 procentu apmērā no paredzētās izmaksas, saglabājot darba samaksu un tai pielīdzināmos maksājumus minimālās mēneša darba algas apmērā, kas šobrīd ir 500 eiro.

Izņēmums – ja piedziņa tiek veikta par uzturlīdzekļiem, administratīvo sodu piedziņu vai kompensāciju par kaitējumu, kas radīts ar noziedzīgu nodarījumu, piedziņu, tad tiek saglabāti 50 procenti no minimālās mēnešalgas.

Ieturējumu apmēru no darba samaksas un tai pielīdzināmiem maksājumiem aprēķina no summas, kas parādniekam jāsaņem pēc nodokļu samaksas, un tos veic līdz piedzenamā parāda dzēšanai.

Ja darba devējs saņem vairākus rīkojumus par ieturējumu veikšanu (no vairākiem zvērinātiem tiesu izpildītājiem), tādā gadījumā, neatkarīgi no rīkojumu skaita parādniekam tiek saglabāti naudas līdzekļi minimālās mēnešalgas apmērā vai 50 procentu apmērā no tās (atkarībā no lietas kategorijas, kurā rīkojums sūtīts).

Jums ir tiesības informēt visus tiesu izpildītājus, kuru lietvedībā ir jūsu izpildu lietas, par kontu, kurā saglabājami kā neapķīlāti naudas līdzekļi minimālās algas apmērā (500 eiro), it īpaši, ja jums ir vairāki aktīvi konti.

Papildus informēju, ka summas, uz kurām nevar vērst piedziņu, ir:

  • atlaišanas pabalsts, apbedīšanas pabalsts, vienreizējs pabalsts mirušā laulātajam, valsts sociālie pabalsti, valsts atbalsts ar celiakiju slimam bērnam, apgādnieka zaudējuma pensija un atlīdzība par apgādnieka zaudējumu;
  • kompensācijas izmaksas par darbiniekam piederošo instrumentu nolietošanos un citas kompensācijas saskaņā ar normatīvajiem aktiem, kas regulē darba tiesiskās attiecības;
  • darbiniekam izmaksājamās summas sakarā ar komandējumu, pārcelšanu un nosūtīšanu darbā uz citu apdzīvotu vietu;
  • sociālās palīdzības pabalsti;
  • bērna uzturlīdzekļi Ministru kabineta noteikto minimālo bērna uzturlīdzekļu apmērā, kurus, pamatojoties uz tiesas nolēmumu vai Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas lēmumu, maksā viens no vecākiem, kā arī Uzturlīdzekļu garantiju fonda izmaksājamie bērna uzturlīdzekļi.

Tā kā tiesu izpildītājiem nav pašiem piekļuves informācijai par šādu maksājumu saņemšanu, savu tiesību nodrošināšanai parādniekam ir pienākums informēt tiesu izpildītāju, ja parādnieks saņem summas, uz kurām nevar vērst piedziņu.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas