E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24668
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Reģistri
1
1
1
1

Par uzvārda maiņu bērnam

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. novembrī, 2021
Marta

Labdien! Vai ir iespējams nomainīt bērnam uzvārdu bez bērna tēva iesaistes, ja tiesa ir man noteikusi atsevišķu aizgādību par bērnu?

A
atbild:
30. novembrī, 2021
Tieslietu ministrija
Līga Gailīte, Dzimtsarakstu departamenta Dzimtsarakstu nodaļas juriste

Bērna uzvārdu iespējams mainīt, tikai pastāvot konkrētiem tiesību aktos paredzētiem iemesliem. Tātad vispirms jākonstatē, vai ir kāds no Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likumā paredzētajiem iemesliem uzvārda maiņai vai kāds no Ministru kabineta 2013. gada 3. septembra noteikumu Nr. 761 “Noteikumi par civilstāvokļa aktu reģistriem” (turpmāk – noteikumi Nr. 761) 134. punktā uzskaitītajiem iemesliem.

Tikai tad, ja konstatējams kāds no uzvārda maiņas iemesliem, proti, ir pamats iesniegt iesniegumu par uzvārda maiņu, jāskata, vai attiecīgā tiesību norma paredz iesniegumam pievienot otra vecāka piekrišanu. Ja neviens no tiesību aktos uzskaitītajiem iemesliem nav piemērojams, nav tiesiska pamata lemt par bērna uzvārda maiņu, neatkarīgi no tā – ir vai nav otra vecāka piekrišana.

Noteikumu Nr. 761 135. punktā paredzēts, ka, iesniedzot iesniegumu 134.7. un 134.8. apakšpunktā paredzētajos gadījumos, jāpievieno abu vecāku – mātes un tēva – piekrišana. Abu vecāku piekrišana nepieciešama arī tad, ja uzvārds tiktu mainīts saskaņā ar Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likumā paredzēto regulējumu, izņemot 2. panta pirmās daļas 7. punktā noteikto.

Informējam, ka bērna tēva piekrišana nav nepieciešama tikai tad, ja tēvam ar tiesas spriedumu ir atņemtas aizgādības tiesības, ja tiesas spriedumā par atsevišķu aizgādību ir noteikts, ka bērna māte vienpersoniski var lemt par bērna uzvārda maiņu, vai ja ar tiesas spriedumu bērna dzimšanas reģistrā tiek svītrotas ziņas par tēvu.

Paskaidrojam, ka viena vecāka atsevišķas aizgādības nodibināšana neizbeidz otra vecāka aizgādību, līdz ar to viena vecāka atsevišķa aizgādība nav pietiekama, lai šis vecāks viens pats noteiktu bērna uzvārdu.

Ja bērna vecāki nespēj vienoties par bērna uzvārda maiņu vai viens no bērna vecākiem nav sasniedzams vai nav zināma viņa dzīvesvieta, tad personai jāvēršas bāriņtiesā ar lūgumu izvērtēt un pieņemt lēmumu par uzvārda maiņas atbilstību bērna interesēm. Ja bāriņtiesa pieņem lēmumu par bērna uzvārda maiņas atbilstību bērna interesēm, tas aizstāj otra vecāka piekrišanu.

 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 47 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas