E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24662
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Nodokļi
6
6

Lai piešķirtu algas nodokļa grāmatiņu, jāiegūst Latvijas nodokļu rezidenta statuss

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. novembrī, 2021
Shavkat

Es esmu trešās valsts pilsonis, kuram saskaņā ar darbu Latvijas firmā ir izsniegta Uzturēšanās atļauja uz pieciem gadiem ar noteikumu strādāt tikai noteiktajā firmā. Saskaņā ar likumu es šādu atļauju varu iegūt tikai tad, ja man ir deklarēta dzīvesvieta Latvijā. Saskaņā ar likumu ārvalsts fizisko personu uzskata par iekšzemes nodokļu maksātāju (rezidentu), ja šīs personas deklarētā dzīvesvieta ir Latvijā. Manā gadījumā VID apgalvo, ka viņi “nevar zināt par manas deklarētās dzīvesvietas Latvijā esamību vai neesamību”. Līdz ar to VID jau trešo gadu mani uzskata par nerezidentu. Vadoties pēc tā, VID atteicās reģistrēt manu nodokļu grāmatiņu par pēdējo gadu uzņēmumā, kurā strādāju. Lūdzu, izskaidrojiet, vai tas ir pareizi? VID atteicās atbildēt uz maniem jautājumiem par IIN nomaksas apmēriem. Līdz ar to, pamatojoties uz Latvijas Satversmes 90. panta noteikumiem, lūdzu, norādiet, vai iedzīvotāja ienākuma nodokļa apmērs, kuru iekasē no nerezidenta, atšķiras no nodokļa apmēra, kuru iekasē no rezidenta? Kā arī saistībā ar nodokļu grāmatiņas reģistrēšanas atteikumu, lūdzu, norādiet, vai nodokļu grāmatiņas reģistrēšana vai nereģistrēšana pie darba devēja Latvijā ietekmē saņemtās algas (NETO) apmēru?

A
atbild:
08. decembrī, 2021
Valsts ieņēmumu dienests
Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa, sabiedrisko attiecību speciāliste

Atbilstoši likumam “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” (turpmāk – likums) iedzīvotāju ienākuma nodokli (turpmāk – nodoklis) maksā fiziskās personas, kas atbilstoši likumam “Par nodokļiem un nodevām” ir ārvalstu nodokļu maksātāji (turpmāk – nerezidenti) un taksācijas periodā (kalendārajā gadā) ir guvuši ienākumus Latvijas Republikā.

Ja cilvēks ienākuma izmaksātājam nav iesniedzis algas nodokļa grāmatiņu, gūtajam ienākumam tiek piemērota nodokļa likme 23% apmērā.

Ja darba ņēmējs darba devējam ir iesniedzis algas nodokļa grāmatiņu un tā algota darba ienākumi nepārsniedz 1667 eiro mēnesī, visam algota darba ienākumam piemēro progresīvo nodokļa likmi 20% apmērā.

Mēneša ienākuma daļai, kas pārsniedz 5233, 33 eiro, piemēro progresīvo nodokļa likmi 31% apmērā.

Ienākumam tiek piemērota valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu darba ņēmēja likmes daļa 10, 5% apmērā.

Lai nodrošinātu likumā noteiktā neapliekamā minimuma un noteikto nodokļa atvieglojumu piemērošanu tikai vienā ienākumu saņemšanas vietā, nodokļa maksātājam tiek piešķirta algas nodokļa grāmatiņa.

Nerezidentiem neapliekamais minimums netiek piemērots, kā arī viņiem nav tiesību uz likumā noteiktajiem nodokļa atvieglojumiem, izņemot nerezidentu, kurš ir citas Eiropas Savienības dalībvalsts vai Eiropas Ekonomikas zonas valsts rezidents un taksācijas gadā Latvijā guvis vairāk nekā 75 procentus no saviem kopējiem ienākumiem. Savukārt, lai nodokļa maksātājam piešķirtu algas nodokļa grāmatiņu, nodokļa maksātājs iesniedz Valsts ieņēmumu dienestā iesniegumu par grāmatiņas piešķiršanu un paziņojumu par apgādībā esošām personām. Grāmatiņu piešķir tikai rezidentiem, jo tās piešķiršanas mērķis ir neapliekamā minimuma un nodokļu atvieglojumu piemērošana darba vietā.

Tādējādi vispārējā gadījumā nerezidentiem algas nodokļa grāmatiņa netiek piešķirta.

Algas nodokļa grāmatiņā noteiktos nodokļu atvieglojumus trešās valsts pilsonim piemēro pēc Latvijas rezidenta statusa iegūšanas.

Rezidenta statuss var tikt piešķirts, ja ārzemnieka pastāvīgā dzīvesvieta ir Latvija (vai viņš uzturas Latvijā 183 dienas vai ilgāk gada laikā), kā arī, ja ārzemnieks var pierādīt, ka Latvija ir viņa vitālo interešu centrs (ģimenes, nodarbinātības un īpašumu ziņā).

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 89 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas