E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24635
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
6
6

Kā nosaka prognozēto neapliekamo minimumu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. novembrī, 2021
Vita Vēriņa

Labdien! Sakiet, lūdzu, kā aprēķina neapliekamo minimumu? Līdz šim man tas bija 0, bet no 01.09.2021. mana alga (uz papīra) nepārsniedz noteiktos 1800 eiro, bet neapliekamais minimums palicis 0. Kā un kad notiks pārrēķins, un kā es atgūšu zaudējumus? Ar cieņu, Vita

A
atbild:
03. novembrī, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Fiziskai personai ienākuma gūšanas vietā, kurā ir iesniegta algas nodokļa grāmatiņa, piemēro Valsts ieņēmumu dienesta prognozēto mēneša neapliekamo minimumu.

Likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” noteikts, ka VID prognozēto mēneša neapliekamo minimumu nosaka šādi:

  1. maksātāja mēneša apliekamā ienākuma objektu taksācijas gada periodam no 1. janvāra līdz 31. jūlijam nosaka, apliekamo ienākumu, kas gūts no pirms pirmstaksācijas gada 1. oktobra līdz pirmstaksācijas gada 30. septembrim (izņemot ienākumus no kapitāla pieauguma), dalot ar mēnešu skaitu, kuros gūts ienākums. Valsts ieņēmumu dienesta prognozēto mēneša neapliekamo minimumu aprēķina Ministru kabineta noteikumos noteiktajā kārtībā, izmantojot aprēķināto mēneša apliekamā ienākuma objektu taksācijas gada periodam no 1. janvāra līdz 31. jūlijam;
  2. maksātāja mēneša apliekamā ienākuma objektu taksācijas gada periodam no 1. augusta līdz 31. decembrim nosaka, apliekamo ienākumu, kas gūts no pirmstaksācijas gada 1. decembra līdz taksācijas gada 31. maijam (izņemot pirmstaksācijas gada decembrī gūtos ienākumus no kapitāla pieauguma), dalot ar mēnešu skaitu, kuros gūts ienākums. Valsts ieņēmumu dienesta prognozēto mēneša neapliekamo minimumu aprēķina Ministru kabineta noteikumos noteiktajā kārtībā, izmantojot aprēķināto apliekamā ienākuma objektu par taksācijas gada periodu no 1. augusta līdz 31. decembrim un ņemot vērā prognozēto neapliekamā minimuma apmēru, kas aprēķināts taksācijas gada periodam no 1. janvāra līdz 31. jūlijam. Valsts ieņēmumu dienesta prognozētais mēneša neapliekamais minimums nedrīkst pārsniegt vienu divpadsmito daļu no Ministru kabineta noteikumos noteiktā maksimālā gada neapliekamā minimum.

Detalizēti kārtība, kādā tiek aprēķināts VID prognozētā mēneša neapliekamā minimuma apmērs, ir Ministru kabineta noteikumos  Nr. 676 “Noteikumi par neapliekamā minimuma un nodokļa atvieglojuma apmēru iedzīvotāju ienākuma nodokļa aprēķināšanai”, kuros ir iekļautas izmantojamās formulas.

Ja nodoklis gada laikā ir ieturēts lielākā apmērā, nauda nepazūd. Iesniedzot gada ienākumu deklarāciju par iepriekšējo taksācijas gadu, nodokļu maksātāja gūtajam gada ienākumam (summējot visus gūtos mēneša ienākumus) tiek piemērots gada diferencētais neapliekamais minimums.

Ja gada diferencētais neapliekamais minimums un taksācijas gada laikā piemērotais (VID prognozētais) neapliekamais minimums atšķirsies, radusies starpība ietekmēs (attiecīgi palielinās vai samazinās) maksājamā nodokļa apmēru, kas aprēķināts rezumējošā kārtībā, iesniedzot deklarāciju.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas