E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24572
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
2
2

Mantota nekustamā īpašuma sadale

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
26. oktobrī, 2021
Ainārs

Labdien! Kā sadalīt mantojumu (zemes īpašums) 2 mantiniekiem, ja katrs grib savu daļu (neveidot kopīpašumu)? Ir vienošanās par jaunām robežām. Pie notāra ir iesākta mantošanas lieta, un pagājis termiņš mantinieku pieteikumiem, bet notārs nav nostiprinājis īpašumtiesības, jo tobrīd nebija panākta vienošanās. Vai var ierosināt sadali un nostiprināt īpašumtiesības pēc īpašuma sadales?

A
atbild:
27. novembrī, 2021
Signe Laizāne
LV portāls

Lai sadalītu zemesgabalu, nekustamā īpašuma īpašniekam vai pilnvarotai personai (bet kopīpašuma gadījumā – visiem kopīpašniekiem vai kādam no kopīpašniekiem uz pilnvarojuma pamata) vietējā pašvaldībā jāiesniedz iesniegums nekustamā īpašuma sadalei. Jāņem vērā: pašvaldība var noteikt, ka īpašuma sadalīšanai ir jāizstrādā zemes ierīcības projekts vai detālplānojums, ja tas paredzēts vietējās pašvaldības saistošajos noteikumos. Tāpat jāņem vērā, ka pašvaldības teritorijas plānojumā tiek noteiktas jaunveidojamo zemes vienību minimālās platības katram funkcionālajam zonējumam. Tas nozīmē, ka jaunveidotās un sadalītās zemes vienības platības nedrīkst būt mazākas par saistošajos noteikumos noteiktajām platībām. Sadalot zemesgabalu, ir jāatceras arī par to, lai katrai zemes vienībai tiktu nodrošināta piekļuve no valsts vai pašvaldības ceļa. Pēc tam, kad jaunveidotais zemesgabals ir uzmērīts, reģistrēts kadastrā, izgatavots robežu plāns un īpašums nostiprināts zemesgrāmatā, var doties pie notāra pirkuma līguma noslēgšanai.

Reālā sadale nozīmē to, ka nekustamais īpašums tiek reāli sadalīts mazākās daļās. Piemēram, ja ir vēlme sadalīt 3 ha lielu zemes īpašumu, jāņem vērā vairāki faktori. Ja ir atbilstošs māju izvietojums, lai veidotu divus atsevišķus nekustamos īpašumus, un saskaņā ar teritorijas plānojumu un citiem normatīvajiem aktiem šo zemesgabalu var sadalīt divās vienādās daļās, tad reālā sadale nozīmēs divu atsevišķu nekustamo īpašumu izveidošanu, kurš katrs sastāvēs no 1,5 ha zemesgabala. Ja zemesgabalu izvietojums kādam liedz piekļuvi ceļam, var tikt nodibināts ceļa servitūts uz blakus esošo (atdalīto) zemesgabalu. Katram no jauna izveidotajam nekustamajam īpašumam būs viens pilntiesīgs īpašnieks. Katrs nekustamais īpašums būs ierakstīts atsevišķā zemesgrāmatas nodalījumā.

Plānojot reālo sadali, būtiski ir noskaidrot, vai nekustamo īpašumu ir iespējams reāli sadalīt.

Otrkārt, reāli nevar sadalīt īpašumu, ja zemesgabala platība nav pietiekama, lai atbilstoši vietējam teritorijas plānojumam vai citiem normatīvajiem aktiem pēc sadalīšanas tiktu izveidoti atsevišķi zemesgabali, kuru platība ir vienāda vai lielāka par minimālo atļaujamo zemes platību.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 76 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas