E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24515
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Kurā tiesā iesniegt prasības pieteikumu par laulības šķiršanu?

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. oktobrī, 2021
Iveta

Labdien! Vai dokumentus laulības šķiršanai var iesniegt jebkurā tiesā (jebkurā pilsētā), vai jāiesniedz tajā tiesā, kas atbilst deklarētajai adresei?

A
atbild:
29. oktobrī, 2021
Gatis Graustiņš
juriskonsults

Prasību par laulības šķiršanu nevar celt jebkurā tiesā, tā jāceļ piekritīgajā tiesā pēc prasītāja vai atbildētāja deklarētās adreses vai dzīvesvietas, ievērojot Civilprocesa likuma noteikumus. Adresei piekritīgo tiesu var noskaidrot https://www.tiesas.lv/tiesas/meklet.

Civilprocesa likuma 28. panta 8. daļā noteikts, ka prasību par laulības šķiršanu vai laulības neesamību var celt tiesā pēc prasītāja izvēles atbilstoši šī likuma 234. panta noteikumiem.

1. pants. Lietu piekritība

Prasību par laulības neesamību vai laulības šķiršanu var celt tiesā arī pēc prasītāja deklarētās dzīvesvietas, bet, ja tādas nav, — pēc prasītāja dzīvesvietas, ja:

  • pie prasītāja ir nepilngadīgi bērni;
  • (izslēgts ar 29.11.2012. likumu);
  • laulība šķirama ar personu, kura izcieš sodu brīvības atņemšanas vietā;
  • laulība šķirama ar personu, kurai nav deklarētās dzīvesvietas un kuras dzīvesvieta nav zināma, vai kura dzīvo ārzemēs.

Tas nozīmē, ka prasību var celt tiesā pēc atbildētāja deklarētās dzīvesvietas, bet, pastāvot Civilprocesa likuma 234. pantā noteiktajiem faktiskajiem apstākļiem, prasību tiesā var celt arī pēc prasītāja deklarētās dzīvesvietas.

Prasības pieteikumu pirmajā instancē ir jāiesniedz rajona tiesās (bet ne administratīvajās vai zemesgrāmatu lietu tiesās). Gadījumā, ja prasības pieteikums tiek iesniegts pēc adreses Rīgā, tad Rīgas pilsētas tiesās.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas