E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24478
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Darba devējs var prasīt uzrādīt sadarbspējīgu vakcinēšanās vai pārslimošanas sertifikātu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. oktobrī, 2021
Decibels

Kā rīkoties, ja darba devējs mani šantažē ar atlaišanu no darba, ja nevakcinēšos? Šajā situācijā labuma guvējs ir darba devējs, es esmu upuris! Cik zinu, par šantāžu ir paredzēta kriminālatbildība!

A
atbild:
28. oktobrī, 2021
Olga Lauva
juriste

Ikvienam iedzīvotājam, komersantam, darba devējam, darbiniekam un citam tiesību subjektam šobrīd ir jāievēro Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likums un Ministru kabineta rīkojums Nr. 720 “Par ārkārtas situācijas izsludināšanu” (turpmāk – Rīkojums), Ministru kabineta noteikumi Nr. 662 “Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai” (turpmāk – normatīvie akti), uzliktie pienākumi epidemioloģiskās drošības jomā, tostarp konkrētiem nodarbinātības veidiem noteiktie ierobežojumi un aizliegumi nevakcinētām personām.

Līdz ar to darba devējam ir likumīgas tiesības iegūt informāciju par klātienē nodarbinātajiem darbiniekiem, lai organizētu darba gaitu un ievērotu epidemioloģiskās drošības prasības. Savukārt, ja personai ir noteikts attālināts darbs un darbinieku nav paredzēts pārcelt uz klātienes darbu, tad darba devējam nav vajadzības noskaidrot, vai darbinieks atbilst kādam no kritērijiem.

Ņemot vērā šobrīd spēkā esošo normatīvo regulējumu, darbiniekam, kurš darbu veic klātienē, nav iespējams atteikties sniegt informāciju par to, vai viņš atbilst kādam no kritērijiem (vai persona ir vakcinēta, testēta vai izslimojusi), piemēram, atsaucoties uz sensitīviem personas datiem, kurus persona nevēlas atklāt. Normatīvie akti šobrīd uzliek par pienākumu darba devējam šos kritērijus pārbaudīt, ievērojot minimizācijas principu (pēc iespējas mazāk apstrādāt personas datus).

Šobrīd normatīvais regulējums paredz, ka noteikta veida pakalpojumus pieļaujams sniegt tikai epidemioloģiski drošā vidē, proti, kad pakalpojuma sniegšanu nodrošina tikai pilnībā vakcinētas vai pārslimojušas personas. Tai skaitā normatīvie akti paredz pakalpojumu jomas, kurās pakalpojumu un līdz ar to arī personu nodarbināšanu var īstenot tikai tad, ja personas uzrāda sadarbspējīgu vakcinēšanās vai pārslimošanas sertifikātu (veselības aprūpe, izglītība, ilgstoša sociālā aprūpe, valsts un pašvaldību institūcijas, t. sk. kapitālsabiedrības), vai arī uzliek darba devējam pienākumu vērtēt darbinieka darba pienākumus un klātienes darba apstākļus, un Rīkojuma 5.7. apakšpunktā minētajos gadījumos pieprasīt, lai darbiniekam (amatpersonai) būtu vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts.

Līdz ar to, izvērtējot iepriekš minētos apstākļus, iespējams, darba devēja prasības uzrādīt sadarbspējīgu vakcinēšanās vai pārslimošanas sertifikātu ir pamatotas.

Jebkurā gadījumā ikviena persona var vērsties Valsts darba inspekcijā, lai aizstāvētu savas aizskartās intereses un tiesības.

Attiecībā uz šantāžas darbībām Krimināllikuma 145. pants paredz atbildību par nelikumīgām darbībām ar fiziskās personas datiem. Šī panta otrā daļa paredz, ka par nelikumīgām darbībām ar fiziskās personas datiem, ja tās izdarījis personas datu apstrādes pārzinis vai operators atriebības, mantkārīgā vai šantāžas nolūkā, — soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

Iespējams, jūsu minētajā gadījumā darba devēja prasība nav vērtējama krimināltiesību vai administratīvo tiesību kontekstā, bet tieši darba tiesisko attiecību kontekstā, kuru aprakstīju iepriekš.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas