E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24411
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1
1
1

Parāda atgūšanas izdevumu apmērs

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. oktobrī, 2021
Andris

Man ir nenomaksāti daži tā sauktie ātrie kredīti, un tie ir cedēti. Divos gadījumos Ārpustiesas parādu piedziņas kompānijas parāda pamatsummai klāt vēl pierēķināja 17 eiro par parāda atgūšanu, kā arī 6%, pamatojoties uz Civillikuma 1765. pantu. Vienā gadījumā nav paskaidrots, kādēļ summa ir pieaugusi. Ko likumīgi drīkst pieprasīt parādu piedziņas firmas papildus pamatparādam, un vai tā ir pieņemama komercdarbības prakse, ja parādu piedziņas firmas nodod parādu citai firmai, un katra attiecīgi pierēķina 17 eiro un, iespējams, vēl kaut ko? Manas cedētās saistības nav vecākas par 2019. gada rudeni.

A
atbild:
29. oktobrī, 2021
Gatis Graustiņš
juriskonsults

No jautājumā ietvertā apraksta nevar konstatēt, vai parāda piedziņas rezultātā ir vai nav veiktas darbības, kuru rezultātā varētu būt radušies pamatoti parāda atgūšanas izdevumi. Normatīvajos aktos 17 eiro ir noteikts kā maksimālais pamatoto parāda atgūšanas izdevumu apmērs.

Ministru kabineta 2013. gada 29. janvāra noteikumu Nr. 61 “Noteikumi par parāda atgūšanas izdevumu pieļaujamo apmēru un izdevumiem, kuri nav atlīdzināmi” 2. punktā noteikti divi dažādi pamatoto izdevumu veidi:

  • par rakstiska paziņojuma sagatavošanu un nosūtīšanu parādniekam, kurā sniegta informācija par parāda esību un aicinājums labprātīgi izpildīt kavētās maksājuma saistības, un par nepieciešamajām darbībām parādnieka faktiskās kontaktinformācijas noskaidrošanai, ja parādnieks nav sasniedzams, – kopā ne vairāk kā 7 eiro;
  • par citām parāda atgūšanai papildus veiktajām darbībām – kopā ne vairāk kā 10 eiro parāda atgūšanas procesā, līdz parādnieks izpildījis maksājuma saistības pret parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzēju vai kreditoru.

Šie noteikumi ir spēkā, kopš 2014. gada 1. janvāra jeb brīža, kad Latvijā tika mainīta naudas valūta, tātad tie ir attiecināmi arī uz 2019. gada noteikumiem. Ievērojot iepriekš minēto, var secināt, ka var būt pamats arī 17 eiro piedziņai par pamatotajiem parāda atgūšanas izdevumiem.

Likumiskie 6% procenti gadā var tikt prasīti, pamatojoties uz Civillikuma 1765. panta noteikumiem, un likumiskos procentus var pieprasīt reizē ar parāda atgūšanas izdevumiem.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas