E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24385
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Kā ēku ierakstīt zemesgrāmatā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. oktobrī, 2021
Ilona

Dzīvojamā privātmāja ir izbūvēta 1936. g., zemesgrāmatā ir ierakstīta tikai zeme. Mājai ir inventarizācijas lieta, bet nav akta par ēkas nodošanu ekspluatācijā. Pašvaldības arhīvā arī nav. Nodokļi tiek maksāti par ēku. Kā ēku var ierakstīt zemesgrāmatā? Vai kur/kā var “izveidot” ēkas aktu par pieņemšanu ekspluatācijā?

A
atbild:
13. oktobrī, 2021
Inese Helmane
LV portāls

Likuma “Par nekustamā īpašuma ierakstīšanu zemesgrāmatās” 18. pants nosaka: ja fiziskā persona ēkas (būves) ieguvusi pirms 1993. gada 5. aprīļa un tai nav saglabājies īpašuma tiesības apliecinošs dokuments (līgums, apliecība par tiesībām uz mantojumu, akts par ēkas nodošanu ekspluatācijā un tamlīdzīgi dokumenti), ēkas (būves) ierakstāmas zemesgrāmatā uz šīs personas vārda, pamatojoties uz pašvaldības vai Valsts zemes dienesta izziņu, kurā norādīts, uz kāda tiesiska pamata šī persona ieguvusi ēkas (būves).

Lai ēku nodotu ekspluatācijā, ir jāsakārto būvniecības dokumentācija:

  • Ir vajadzīgs būvprojekta autora atzinums par to, ka ēka atbilst projektam. Ja autors vairs nepraktizē, šādu atzinumu var sniegt jebkurš cits sertificēts arhitekts, kurš uzņemas pilnu atbildību par būvprojektu.
  • Valsts zemes dienestā jāsaņem kadastrālās uzmērīšanas lieta (agrāk to sauca par inventarizācijas lietu).
  • Svarīgs ir izpilduzmērījumu (topogrāfiskais) plāns ar pazemes komunikācijām un izbūvēto būvju horizontālās un vertikālās (parāda ēku augstumu) novietnes piesaistēm. Tajā jāiezīmē visas būves, ieskaitot žogu, un citi objekti, kas atrodas uz zemesgabala, piemēram, lieli koki un celiņi.
  • Kad nams uzbūvēts, vajadzīgs sertificēta elektriķa izsniegts elektroinstalācijas pārbaudes akts, kā arī sertificēta skursteņslauķa atzinums par dūmkanālu un ventilācijas kanālu stāvokli.
  • Ja māja ir apkurināma, paredzēta dzīvošanai visu gadu un ir siltināta, būvvaldei jāiesniedz energoefektivitātes pagaidu sertifikāts.
  • Būvvaldei jāiesniedz atzinumi no tehnisko noteikumu izdevējiem, kā arī līgums par sadzīves atkritumu izvešanu.
  • Pie mājas jābūt pastkastei, adreses plāksnītei un karoga turētājam/mastam.
  • Kopā ar šiem dokumentiem būvvaldē jāiesniedz apliecinājums par ēkas gatavību ekspluatācijai, aizpildot attiecīgu veidlapu.

Vairāk par to, kā ēku nodot ekspluatācijā, ir iespējams izlasīt šeit.

Par ēkas īpašumtiesību jautājumu sakārtošanu ieteiktu vērsties pie zvērināta notāra vai zvērināta advokāta, bet par ēkas nodošanu ekspluatācijā – vietējās pašvaldības būvvaldē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas