E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24324
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Grūtniecības atvaļinājuma dienas izslēdz no vidējās iemaksu algas aprēķina perioda

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
27. septembrī, 2021
Dagmāra

Labdien! Vēlos saprast, kā tiek aprēķināts vecāku pabalsts pēc bērna piedzimšanas. Plānotā dzemdību diena ir 2022. gada 13. aprīlis, no dažādiem resursiem saprotu, ka vecāku pabalstu sāk maksāt divus mēnešus pēc bērna dzimšanas un pabalsta apmērs atkarīgs no bruto algas 12 mēnešu periodā (2255 eiro mēnesī), kurš beidzas divus mēnešus pirms vecāku pabalsta izmaksāšanas sākuma. Vai es pareizi saprotu, ka vecāku pabalsta aprēķinā tiks ņemts vērā periods no 2021. gada aprīlim līdz 2022. gada martam? Bet, pieņemot, ka pēdējos divus grūtniecības mēnešus (2022. gada februāra vidus–aprīļa vidus) jau atradīšos grūtniecības atvaļinājumā, vai tas nozīmē, ka pēdējie divi mēneši šo 12 mēnešu periodā būs “pa nullēm”? Pateicos par atbildi jau iepriekš!

A
atbild:
30. septembrī, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Nosakot vecāku pabalsta apmēru, ņem vērā aprēķināto vidējo apdrošināšanas iemaksu algu un izvēlēto pabalsta saņemšanas ilgumu.

Pabalstam aprēķina kalendāra dienas vidējo apdrošināšanas iemaksu algu: darba ņēmējam par 12 mēnešu periodu, kas beidzies divus mēnešus pirms mēneša, no kura tiek piešķirts pabalsts.

Ja 12 mēnešu perioda daļā, par kuru jāaprēķina vidējā apdrošināšanas iemaksu alga, ir grūtniecības un dzemdību atvaļinājums (un vēl citos gadījumos), aprēķinot vidējo iemaksu algu, šīs dienas tiek izslēgtas no kalendāro dienu skaita.

Tas nozīmē, ka dienas, kurās saņemts maternitātes pabalsts, vispār netiek ņemtas vērā vidējās iemaksu algas aprēķinā un neietekmē vecāku pabalstu.

Izklāsts par vecāku pabalstu ar piemēriem ir pieejams Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras mājaslapā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 65 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas