E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2431
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ģimene

Pilnvarojams bērna vecāku prombūtnes laikā

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. jūnijā, 2013
Dace Launaga

Labdien! Vai vecāki ar pilnvaru ir tiesīgi nodot bērnu citas personas aprūpē uz laiku savas prombūtnes dēļ?

A
atbild:
07. jūnijā, 2013
Tiesībsarga birojs
Laila Grāvere, Bērnu tiesību nodaļas vadītāja

Likums atļauj vecāku aprūpē esošu bērnu nodot citas personas aprūpē un regulē arī aprūpes uzraudzību.

Ja vecāku prombūtnes laiks nepārsniedz trīs mēnešus un viņi ir gatavi uzticēt savu bērnu citai personai, tad jādodas pie notāra un jāapstiprina pilnvarojums.

Pilnvarojumā jāparedz konkrēts pilnvarojuma apmērs, piemēram, aprūpēt bērnu, t.i., nodrošināt ēdienu, apģērbu, mājokli un veselības aprūpi, kopt bērnu, izglītot un audzināt, uzraudzīt, pārstāvēt ārstniecības iestādēs, tostarp iepazīties ar medicīniskiem dokumentiem un dot piekrišanu ārstniecībai u.tml.  

Savukārt, ja vecāku prombūtnes laiks pārsniegs trīs mēnešus, tad šī jautājuma kārtošanā jāvēršas bāriņtiesā. Bērnu tiesību aizsardzības likuma 45.1 pants nosaka, ka vecāki var nodot bērnu citas personas aprūpē Latvijā uz laiku, kas ilgāks par trim mēnešiem, ja pirms nodošanas vecāku dzīvesvietas bāriņtiesa atzinusi, ka šāda nodošana atbilst bērna interesēm un persona spēs bērnu pienācīgi aprūpēt. Bāriņtiesa, ja nepieciešams, pieprasa šīs personas dzīvesvietas bāriņtiesas atzinumu par attiecīgās personas spēju bērnu pienācīgi aprūpēt.

Par citas personas aprūpē nodoto bērnu vecāku dzīvesvietas bāriņtiesa informē šīs personas dzīvesvietas bāriņtiesu, kas nodrošina regulāru attiecīgās personas aprūpē nodotā bērna dzīves apstākļu pārbaudi.

Gadījumā, ja vecāki aizbrauc uz ārzemēm un atstāj bērnu bez līgumiskā pārstāvja (personas, kura pilnvarota pārstāvēt bērnu), bāriņtiesai ir tiesības un pienākums lemt par aizgādības tiesību pārtraukšanu vecākiem un nodrošināt bērnam ārpusģimenes aprūpi pie aizbildņa, audžuģimenē vai bērnu aprūpes iestādē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 65 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas