E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24226
Lasīšanai: 3 minūtes

Lietus notekūdeņu savākšana

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. septembrī, 2021
Mārtiņš

Labdien! Meklēju informāciju, bet neatradu konkrētu atbildi. Tādēļ vēršos pie jums. Jautājums ir par lietus notekūdeņu savākšanu. Saprotu, ka pastāv iespēja pieslēgties Rīgas kanalizācijas tīklam un lietus notekūdeņus novadīt tur (par to slēdzot līgumu un nokārtojot citas nepieciešamās juridiskās formalitātes), bet vienlaikus pastāv iespēja lietusūdeņus novadīt savā teritorijā, t. s. lietus notekūdeņu kolektoros. Ir gan tādi, kurus vēlāk izsūknē (asenizācijas procesa ietvaros), gan tādi, kas paredz lietus notekūdeņu iesūkšanos turpat zemē (ar izbūvētiem grodiem), kāds ir man. Vai Rīgas kanalizācijas tīklam ir jāpieslēdzas obligāti? (Par to, protams, maksājot pēc “Rīgas ūdens” tarifiem.) Vai arī es joprojām varu lietot jau izbūvēto lietus notekūdeņu sistēmu ar iesūcināšanas metodi? Liels paldies par atbildi!

A
atbild:
24. septembrī, 2021
Rīgas dome
Ināra Meldere, Mājokļu un vides departamenta Apsaimniekošanas pārvaldes Lokālo kanalizācijas sistēmu un vides objektu nodaļas galvenā speciāliste

Pēc pārvaldes rīcībā esošās informācijas, vietās, kur nav ierīkota kanalizācijas sistēma, kas paredzēta notekūdeņu un lietus notekūdeņu novadīšanai pa diviem atsevišķiem cauruļvadiem, centralizētajā kanalizācijas sistēmā tiek savākti arī lietus notekūdeņi. Ministru kabineta noteikumu Nr. 174 “Noteikumi par sabiedrisko ūdenssaimniecības pakalpojumu sniegšanu un lietošanu” 49. punkts nosaka: ja pakalpojuma lietotājs centralizētajā kanalizācijas sistēmā novada lietus notekūdeņus no sava nekustamā īpašuma teritorijas, to daudzums tiek iekļauts novadītajā kopējā notekūdeņu daudzumā un notekūdeņu apjomu (kubikmetri gadā) nosaka atbilstoši būvnormatīvam par kanalizācijas būvēm.

Pēc SIA “Rīgas ūdens” (turpmāk: sabiedrība) sniegtās informācijas, ja privātpersona lietusūdeni novada no ēku notekām un laukumiem uz savā īpašumā esošajām drenāžas sistēmām (zaļajā zonā vai meliorācijas grāvī), kuras nav pieslēgtas centralizētajiem kanalizācijas tīkliem, tad nav jāslēdz līgums ar sabiedrību.

Ja nekustamajam īpašumam pieguļošajā ielā ir ierīkots atsevišķs cauruļvads lietus notekūdeņu novadīšanai, tad privātpersona var vērsties Satiksmes departamentā, kurš atbild par lietusūdens novadīšanas sistēmām, un pieprasīt tehniskos noteikumus. Pēc tehnisko noteikumu saņemšanas nepieciešams realizēt projektu. Ja visas prasības ir ievērotas, tad Satiksmes departaments izsniedz atzinumu par nodošanu ekspluatācijā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 50 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas