E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24147
Lasīšanai: 2 minūtes

Ja īpašums tiek pārdots piespiedu izsolē, tad nevar izmantot pirmpirkuma tiesības

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. septembrī, 2021
Ineta

Labdien! Māja ir kopīpašums 2 personām. Katrai pieder 1/2 īpašuma domājamās daļas. Viens no īpašniekiem ir parādā Uzturlīdzekļu garantijas fondam. Vai otram īpašniekam pienākas pirmpirkuma tiesības, ja pusi mājas domājamās daļas pārdod izsolē? (Pēc izsoles beigšanas, par izsolē nosolīto summu?) Ja nepienākas, tad kāpēc?

A
atbild:
26. novembrī, 2021
Gatis Graustiņš
juriskonsults

Jautājumā minētā izsole ir piespiedu izsole. Šādas izsoles tiesiskais regulējums atšķiras no privāttiesiskas izsoles, kura pēc savas būtības ir parasta pircēja, kurš vēlas maksāt visvairāk, noskaidrošana.

Ja nekustamais īpašums tiek pārdots piespiedu izsolē, kopīpašniekam nav pirmpirkuma tiesību. Šādas izsoles rīko tiesu izpildītāji, un to kārtību nosaka Civilprocesa likums. Skatīt arī Civillikuma 1073. pantu kopsakarā ar Civillikuma 2060. panta otro daļu, kurā noteikts, ka “pirmpirkuma tiesības nav izlietojamas, kad pircējs lietu atsavina nevis pārdodot, bet citādi”. Turklāt sistēmiski Civillikuma 1383. pantā jau paredzēts, ka kopīpašniekiem nav izpirkuma tiesību uz piespiedu izsolē pārdotu nekustamo īpašumu.

Tā vietā, lai kopīpašnieks būtu priviliģēts ar pirmpirkuma tiesībām, viņš var piedalīties izsolē. Saskaņā ar Civilprocesa likuma 600. panta trešo daļu tiesu izpildītājam ir pienākums nekustamā īpašuma kopīpašniekiem paziņot, ka uz kopīpašumu tiks vērsta piedziņa, un izsoles norises laiku.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas