E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24113
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1
1
1

Transportlīdzekļa vadītāja tiesību atņemšanas izpilde

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. septembrī, 2021
GUNTIS

Izraisīta avārija dzērumā: citi transporta līdzekļi nav iesaistīti, pasažieri pretenzijas neceļ. Vai vadītājā tiesības tiek anulētas uzreiz?

A
atbild:
11. novembrī, 2021
Linda Ņikona
LV portāls

Atbildība par transportlīdzekļu vadīšana alkohola reibumā vai narkotisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē paredzēta Ceļu satiksmes likuma 62. pantā.

Transportlīdzekļa vadīšanas tiesību atņemšanu neietekmē fakts, ka citi transportlīdzekļi ceļu satiksmes negadījumā nav iesaistīti un pārējie pasažieri neceļ pretenzijas, jo Ceļu satiksmes likums aizliedz vadīt transportlīdzekli dzērumā.

Attiecīgo lēmumu, izvērtējot situāciju, pieņem Valsts policija.

Atbilstoši Administratīvās atbildības likuma (AAL) 17. pantam tiesību atņemšana ir personai piešķirto tiesību anulēšana, nosakot tai aizliegumu noteiktu laiku atkārtoti iegūt šīs tiesības. Ja personai tiesības nav piešķirtas, tiesību atņemšana izpaužas kā aizliegums noteiktu laiku iegūt šīs tiesības. Pēc tiesību atņemšanas termiņa beigām personai tiesības ir jāiegūst no jauna, ievērojot normatīvajos aktos noteikto tiesību piešķiršanas kārtību.

Tiesību atņemšanu nosaka uz laiku no viena mēneša līdz pieciem gadiem.

Tiesību atņemšana AAL izpratnē ir papildsods. Saskaņā ar AAL 271. pantu iestāde (šajā gadījumā Valsts policija) pēc tam, kad stājies spēkā nolēmums par sodu, nekavējoties informē iestādi, kas ir kompetenta izpildīt tiesību atņemšanu un tiesību izmantošanas aizliegumu, par nepieciešamību izpildīt papildsodus atbilstoši tās darbību reglamentējošiem normatīvajiem aktiem.

AAL 272. pantā noteikts, ka sodītajai personai piemēroto tiesību atņemšanu izpilda, izdarot attiecīgu ierakstu valsts informācijas sistēmā, kā arī izņemot dokumentu, kas apliecina personai piešķirtās tiesības, ja tas ir iespējams. Savukārt atbilstoši AAL 273. pantam sodītajai personai piemēroto tiesību izmantošanas aizliegumu izpilda, neļaujot noteiktu laiku izmantot noteiktas tiesības, ieņemt noteiktus amatus, veikt noteikta veida darbību un izdarot par to attiecīgu ierakstu valsts informācijas sistēmā, kā arī izņem dokumentu, kas apliecina personai piešķirtās tiesības, ja tas ir iespējams.

Vienlaikus vēršam uzmanību, ka saskaņā ar AAL 73. pantu, ja persona izdarījusi administratīvo pārkāpumu, kas saistīts ar tai piešķirtajām tiesībām, amatpersona, lai novērstu turpmāku pārkāpumu izdarīšanu, var piemērot procesuālo piespiedu līdzekli: personai piešķirto tiesību izmantošanas apturēšanu līdz brīdim, kad stājas spēkā lēmums administratīvā pārkāpuma lietā. Piemērojot tiesību izmantošanas apturēšanu, amatpersona izņem dokumentu, kas apliecina personai piešķirtās tiesības, ja šis dokuments personai ir klāt. Lēmumu par tiesību izmantošanas apturēšanu paziņo personai, uz kuru tas attiecas. Lēmumu par tiesību izmantošanas apturēšanu izpilda nekavējoties saskaņā ar AAL noteikto papildsodu izpildes kārtību.

Savukārt AAL 159. pants paredz, ka administratīvā pārkāpuma lietā pieņemtais lēmums stājas spēkā ar brīdi, kad beidzas termiņš tā pārsūdzēšanai un tas nav pārsūdzēts, bet, ja lēmums ir pārsūdzēts, ar brīdi, kad sūdzība ir noraidīta.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas