E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23938
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Labas pārvaldības principu ievērošana

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. augustā, 2021
Ērodeja

Labdien! Vēlos saprast, vai man ir interešu konflikts šajā situācijā: esmu pašvaldības iestādes struktūrvienības vadītāja bez tiesībām parakstīt iestādes finanšu un līgumu dokumentus (varu parakstīt tikai tādus iekšējās aprites dokumentus kā darba tabele, iestādes darbības plāns utt.). Esmu arī vietējās draudzes priekšniece ar vienīgajām paraksta tiesībām šajā reliģiskajā organizācijā. Draudze ir sniegusi kapusvētku dievkalpojuma pakalpojumu pašvaldībai, kurā es strādāju, un man tiek norādīts, ka esmu interešu konfliktā ar savu amatu kā pašvaldības struktūrvienības vadītāja un reizē draudzes priekšniece, ja parakstu līgumu un rēķinu par šo draudzes pakalpojumu pašvaldībā, kurā strādāju. Man nav amatpersonas statusa nevienā no organizācijām, ar to saprotams, ka nav jāpilda amatpersonas deklarācija VID. Vai šajā situācijā man ir interešu konflikts, un vai es kaut ko pārkāpju no likuma viedokļa?

A
atbild:
08. septembrī, 2021
Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs
Paula Vilsone, Stratēģiskās komunikācijas nodaļas priekšniece

Ņemot vērā, ka jums kā pašvaldības iestādes struktūrvienības vadītājai nav noteikts valsts amatpersonas statuss, minētajā gadījumā nav konstatējama interešu konflikta situācija likuma “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā” izpratnē.

Tomēr visiem publiskās pārvaldes institūcijās nodarbinātajiem ir jāievēro labas pārvaldības principi un savi amata pienākumi jāveic tā, lai neradītu šaubas par paša nodarbinātā un arī viņa pārstāvētās iestādes rīcības tiesiskumu un ētiskumu. Tas nozīmē, ka arī nodarbinātajiem, kam nav valsts amatpersonas statusa, nevajadzētu veikt amata pienākumus interešu konflikta situācijā.

Prasības, kas jāievēro valsts amatpersonām, noteiktas likumā “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā”, savukārt prasības, kas jāievēro nodarbinātajiem, kam nav valsts amatpersonas statusa, ir nosakāmas iestādes iekšējā normatīvajā aktā, kā to paredz Ministru kabineta noteikumi Nr. 630 “Noteikumi par iekšējās kontroles sistēmas pamatprasībām korupcijas un interešu konflikta riska novēršanai publiskas personas institūcijā”.

Attiecīgi minētajā situācijā pašvaldības struktūrvienības vadītājai jāievēro labas pārvaldības principi un jārīkojas tā, kā tas noteikts iestādes iekšējā normatīvajā aktā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas