E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23906
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Par tiesu izpildītāja darbībām var sūdzēties

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. augustā, 2021
Arnita

Labdien! Ko darīt, ja tiesu piedzinēja nosūtīja un nebija zināms, ka ir kaut kāds parāds, un tiesu piedzinēja apturēja to uz gadu, nedodot nekādu ziņu par to, un pēc gada atsūta, ka ir izaudzis parāds no kaut kādiem 20 eiro uz 160 eiro. Kur var iesniegt sūdzību?

A
atbild:
26. augustā, 2021

No jautājumā ietvertās informācijas noprotams, ka jūsu lieta varētu būt nonākusi pie zvērināta tiesu izpildītāja.

Vispirms jums vajadzētu vērsties pie tiesu izpildītāja un lūgt izskaidrot visus neskaidros jautājumus, tostarp to, kas veido parāda summu un sprieduma izpildes izdevumus. Parādniekam ir tiesības iepazīties ar visiem izpildu lietas materiāliem. Ar tiesu izpildītāju ir jākomunicē.

Ievedot izpildu lietu un uzsākot piedziņas darbības, tiesu izpildītājs vienmēr saskaņā ar Civilprocesa likuma 555. panta normām ierakstītā pasta sūtījumā uz deklarēto dzīvesvietas adresi ierakstītā pasta sūtījumā nosūta parādniekam paziņojumu par pienākumu izpildīt nolēmumu. Šajā paziņojumā tiesu izpildītājs informē, kāds nolēmums tiek izpildīts, un uzaicina parādnieku nokārtot savas parādsaistības, līdz ar to nevarētu izveidoties situācija, ka tiesu izpildītājs nav jūs informējis par jūsu parādsaistībām.

Par tiesu izpildītāja darbībām pastāv iespēja sūdzēties.

Civilprocesa likuma 632. panta pirmā daļa nosaka: tiesu izpildītāja darbības sprieduma izpildīšanā vai viņa atteikumu izpildīt šādas darbības, izņemot šā likuma 617. pantā noteikto gadījumu, piedzinējs vai parādnieks, iesniedzot motivētu sūdzību, var pārsūdzēt rajona (pilsētas) tiesā pēc tiesu izpildītāja amata vietas 10 dienu laikā no pārsūdzamās darbības izdarīšanas dienas vai dienas, kad sūdzētājam, kuram nav paziņots par izdarāmās darbības laiku un vietu, kļuvis par to zināms.

Ja tiesu izpildītājs ir pieļāvis kādu disciplinārā kārtībā sodāmu pārkāpumu, piemēram, pieļāvis profesionāli neētisku rīcību vai pārkāpis normatīvo aktu kārtību, tad persona var iesniegt sūdzību attiecīgi Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomē (Tiesu izpildītāju likuma 54. pantā noteiktajos gadījumos) vai Tieslietu ministrijā (Tiesu izpildītāju likuma 53. pantā noteiktajos gadījumos).

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas