E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2390
Lasīšanai: 2 minūtes
2
5
2
5

Atvaļinājums pienākas pēc sešiem darbavietā nostrādātiem mēnešiem

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
30. maijā, 2013
Vīktors Fomenkovs

Как заставить администрацию „Ригас Сатиксме” предоставить мне отпуск за неполный отработанный год. Работаю с апреля месяца, отпуск получил только в следующем году. Но должна же быть хотя бы компенсация за это время?

Kā likt „Rīgas satiksmes” administrācijai piešķirt man atvaļinājumu par nostrādāto laiku? Strādāju no aprīļa, atvaļinājumu saņemšu tikai nākamgad. Vajag taču būt kādai kompensācijai par šo laiku?

A
atbild:
30. maijā, 2013
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likuma 149.pants noteic, ka darbinieks var prasīt ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma piešķiršanu par pirmo darba gadu, ja viņš pie darba devēja ir nepārtraukti strādājis ne mazāk kā sešus mēnešus.

Darba devējam, ja darbinieks to lūdz, ir pienākums tad atvaļinājumu piešķirt pilnā apmērā (4 kalendāra nedēļas, neskaitot svētku dienas). Atvaļinājumu var sadalīt arī daļās, un viena no atvaļinājuma daļām nedrīkst būt īsāka par divām nepārtrauktām kalendāra nedēļām

Tātad, ja uzņēmumā Jūs strādājat no 2013.gada aprīļa, tad lūgt piešķirt atvaļinājumu Jūs varat 2013.gada oktobrī. Jāatceras, ka atvaļinājuma izmantošana ir darba devēja un darbinieka  savstarpējā vienošanās. Atvaļinājumus parasti uzņēmumā plāno, tie ir saistīti ar atvaļinājumā esošo  darbinieku aizvietošanu, tāpēc tos piešķir pēc noteikta grafika un darbinieka rakstiska iesnieguma.

Ātrāk par 6 mēnešiem, kopš strādāts uzņēmumā, doties apmaksātā atvaļinājumā Darba likums paredz tiesības vienīgi sievietēm grūtniecēm.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas