E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23809
Lasīšanai: 6 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Kad piedots parāds nav apliekams ar iedzīvotāju ienākuma nodokli

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. jūlijā, 2021
Laura

Labdien. Lūgums skaidrot IIN likuma 9. panta – Ar nodokli neapliekamo ienākumu veidi – 35.1) punktu. Vai šis punkts attiecas uz situāciju, kad fiziska persona (nav radniecība) man dāvina naudu, lai es dzēstu savu nekustamā īpašuma kredītu? (Kredīts ņemts 2006. gadā, dāvinājums izlietots atlikušās kredīta summas dzēšanai, nekustamais īpašums ieķīlāts bankā, ir vienīgais piederošais nekustamais īpašums un deklarētā dzīvesvieta.) Vai tomēr šāds naudas dāvinājums ir apliekams ar IIN?  

A
atbild:
26. jūlijā, 2021
LV portāls
Lidija Dārziņa

Likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 8. pantā (Gada apliekamā ienākuma avoti) ir arī ienākumi, kas radušies samazinātu vai dzēstu saistību rezultātā. Likumā ir noteikti izņēmumi, tajā skaitā 9. panta 35.1) punktā minētais ienākums, kas gūts laika posmā no 2011. gada 1. janvāra līdz 2022. gada 31. decembrim aizdevuma (kredīta) saistību samazināšanas vai dzēšanas rezultātā, ja izpildās vairāki nosacījumi.

Šī likuma norma nenozīmē saistību dzēšanu, kad aizdevums (kredīts) tiek samaksāts, bet gan parāda atlaišanu. Par to var vienoties banka un kredīta ņēmējs.

VID informatīvajā materiālā (2021. g.) “Ienākums no saistību samazināšanas vai dzēšanas” norādīts: Ienākuma gūšanas diena ir diena, kad stājas spēkā vienošanās, ar kuru tiek samazinātas vai dzēstas parāda, aizdevuma (kredīta) saistības.

Piemēram. Annai ir kredītsaistības AS “Banka ” 30 000 eiro apmērā. Anna 2019. gadā vienojas ar AS “Banka” par to, ka atmaksās tikai 10 000 eiro, un atlikušo summu AS “Banka” dzēš. Anna kredītu ņēma un izlietoja mājokļa iegādei, kredīts ir nodrošināts ar hipotēku. Attiecībā uz Annas ienākumu no dzēstajām kredītsaistībām ir izpildīti visi nosacījumi, tāpēc ienākums 20 000 eiro apmērā nav apliekams ar nodokli. AS “Banka” līdz 2020. gada 1. februārim iesniedz VID paziņojumu ar kodu 3047 par Annas gūto ienākumu.

Anna līdz 2020. gada 1. jūnijam iesniedz gada ienākumu deklarāciju un deklarē 20 000 eiro D1 pielikuma 2. un 3. ailē un D veidlapas 4. rindā (neapliekamie ienākumi).

Valsts kontrole 2017. gada saimnieciskā gada pārskata revīzijas ziņojumā norādīja: “Likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” normas nesniedz skaidru, konkrētu un pietiekamu priekšstatu par visiem ienākumiem, kuri apliekami ar IIN. Tas maldina nodokļu maksātājus un apgrūtina nodokļu administrācijas spēju nodrošināt nodokļu maksātāju pienākumu izpildes sekmīgu kontroli. Tā rezultātā nodokļu maksātāji neizprot, kad ienākumi no saistību samazināšanas vai dzēšanas ir jādeklarē un jāapliek ar IIN, kā rezultātā personas, pašas neapzinoties, var kļūt par likuma pārkāpējiem. Savukārt VID nav pietiekami kontrolējis nodokļu maksātāju sniegto informāciju, tādējādi pieļaujot situācijas, kad faktiskie ienākumi no dzēstām vai samazinātām saistībām uzrādīti kā ar IIN neapliekamie ienākumi, piemēram – komersanti, dzēšot vai samazinot saistības uzņēmuma īpašniekiem, valdes locekļiem vai padomes locekļiem, faktiski izmaksā tiem algu, apejot algas nodokļu nomaksu.”

Valsts kontroles revidenti, toreiz izklāstot medijiem revīzijas secinājumus, informēja, ka saņemts šāds skaidrojums no Finanšu ministrijas: “Piedots parāds ir apliekams ar iedzīvotāju ienākuma nodokli.”

Kā jau teikts, likumā ir izņēmumi: ar nodokli nav apliekami ienākumi, kas radušies samazinātu vai dzēstu saistību rezultātā, kas minēti likuma 9. panta pirmās daļas 8.3, 35.1, 35.2, 35.3, 35.4, 35.5 un 45. punktā. To skaitā ir, piemēram, studiju un studējošo kredīta dzēšana, arī hipotekārie kredīti (precīzi noteiktos gadījumos).

Grozījumi Kredītiestāžu likumā paredz tiesības kredītiestādēm vienpusēji pilnā vai daļējā apmērā dzēst tādas aizdevuma (kredīta) saistības fiziskajām personām, kuras nav izpildītas 2008. gada ekonomiskās lejupslīdes dēļ un atbilst visiem šādiem nosacījumiem:

  • aizdevuma (kredīta) līgums slēgts starp kreditoru un fizisko personu;
  • fiziskā persona (attiecībā uz aizdevēju) nav un iepriekš nav bijusi ar uzņēmumu saistīta persona likuma “Par nodokļiem un nodevām” izpratnē;
  • saistības nodibinātas ar aizdevuma (kredīta) līgumu, kas noslēgts un stājies spēkā līdz 2008. gada 31. decembrim;
  • saistību atmaksa bija nodrošināta ar nekustamā īpašuma hipotēku;
  • parādnieks vai ķīlas devējs sakarā ar parādsaistībām pret kreditoru Civilprocesa likumā noteiktajā kārtībā vai saskaņā ar vienošanos ar kredītiestādi ir zaudējis īpašumtiesības uz ieķīlāto nekustamo īpašumu līdz 2018. gada 31. decembrim;
  • aizdevuma (kredīta) saistības dienā, kad tās tiek dzēstas kreditora grāmatvedības uzskaitē saskaņā ar starptautisko finanšu pārskatu standartu Eiropas Parlamenta un Padomes 2002. gada 19. jūlija regulas (EK) Nr. 1606/2002 par starptautisko grāmatvedības standartu piemērošanu izpratnē prasībām ir atspoguļotas kā finanšu un kapitāla tirgus dalībnieka no bilances norakstīts aktīvs;
  • attiecīgajai fiziskajai personai nav uzsākts maksātnespējas process.

Ar IIN nav apliekams tuva radinieka dāvinājums (ja dāvinātāju ar maksātāju saista laulība vai radniecība līdz trešajai pakāpei Civillikuma izpratnē), no citas personas saņemta dāvinājuma ar nodokli neapliek tikai 1425 eiro gadā. No pārējās summas jāmaksā nodoklis.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas