E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2378
Lasīšanai: 2 minūtes
14
14

Nostiprinājuma lūgumu noteiktā situācijā var apliecināt bāriņtiesā

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
28. maijā, 2013
Gunta Bezbaile

Labdien. Pārdodu zemes īpašumu. Bez notāra noslēdzām pirkšanas-pārdošanas līgumu ar nosacījumu, ka norēķins tiks veikts brīdī, kad jaunajam īpašniekam būs nostiprinājuma lūgums. Vai to iespējams noslēgt arī pašvaldības Bāriņtiesā vai tik pie notāronkuļiem?

A
atbild:
30. maijā, 2013
Latvijas Notariāts
Dagne Rušeniece, zvērināta notāra palīdze

Ja īpašuma pirkuma-pārdevuma līgums ir noslēgts, pircējam vēl ir nepieciešams nostiprinājuma lūgums jaunas tiesības (īpašumtiesību) nostiprināšanai zemesgrāmatā. Šis lūgums ir jāparaksta abām pusēm - gan pārdevējam, gan pircējam.

Ja Jums kā pārdevējam ir laulātais un pārdodamais nekustamais īpašums ietilpst laulāto kopmantā (tas nozīmē, piemēram, nav mantots, bet iegādāts laulības laikā), tad ir nepieciešama arī laulātā piekrišana (laulātā paraksts). Piekrišanu var izteikt atsevišķa dokumenta veidā vai arī ietvert nostiprinājuma lūgumā.

Nostiprinājumu lūgumu zemesgrāmatai var sastādīt un parakstīt pie jebkura zvērināta notāra Latvijā vai arī bāriņtiesā. Bāriņtiesu likuma 61.panta 1.daļas 8.punkts paredz: ja viena no līgumslēdzējām pusēm ir deklarēta attiecīgās bāriņtiesas darbības teritorijā, bāriņtiesa ir tiesīga veikt apliecinājumus.

Labs saturs
14
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas