E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23739
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Ja vecāki dzīvo šķirti, bērnam ir jābūt vienai pastāvīgai dzīvesvietai ar vienu no vecākiem

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. jūlijā, 2021
Vadims

Labdien! Man ar bērna māti ir kopīga aizgādība, un bērns dzīvo pie mātes, bet mēs vēlamies vienoties, ka bērns turpmāk dzīvos gan pie manis, gan pie mātes (nedēļa pie tēva, nedēļa pie mātes). Līdz ar to bērnu uzturēsim un aprūpēsim dalīti uz pusēm un es vairs nemaksāšu mātei uzturlīdzekļus par bērnu. Vai šo visu var sakārtot oficiāli, lai strīda situācijā kāda puse nepieprasītu uzturlīdzekļus no otra?

A
atbild:
16. jūlijā, 2021

Civillikuma 178. pants nosaka: “Kopā dzīvojoši vecāki aizgādību īsteno kopīgi. Ja vecāki dzīvo šķirti, vecāku kopīga aizgādība turpinās. Bērna aprūpi un uzraudzību īsteno tas no vecākiem, pie kura bērns dzīvo.

Jautājumos, kas var būtiski ietekmēt bērna attīstību, vecāki lēmumu pieņem kopīgi. Vecāku domstarpības izšķir bāriņtiesa, ja likumā nav noteikts citādi. Vecāku kopīga aizgādība izbeidzas, kad, pamatojoties uz vecāku vienošanos vai tiesas nolēmumu, tiek nodibināta viena vecāka atsevišķa aizgādība.”

Civillikuma 179. panta otrā daļa nosaka: “Pienākums gādāt par bērna uzturēšanu neizbeidzas, ja bērns ir šķirts no ģimenes vai nedzīvo kopā ar vienu no vecākiem vai abiem vecākiem.”

Līdz ar to vecāks, pie kā bērns dzīvo pastāvīgi, saņem no otra vecāka uzturlīdzekļus bērna aprūpei, un otrs bērna vecāks nevar aizbildināties, ka nemaksā uzturlīdzekļus, jo bērns dzīvo arī pie viņa.

Kad bērna vecāki dzīvo šķirti, tas nozīmē, ka viens no vecākiem īsteno ikdienas aprūpi un uzraudzību un bērns ikdienā dzīvo kopā ar viņu, arī viņa dzīvesvietas adrese tiek noteikta pēc vecāka, ar kuru viņš dzīvo. Otram vecākam, ar kuru bērns nedzīvo, ir saskarsmes tiesības saskaņā ar Civillikuma 181. pantā noteikto, t. i., tiesības tikties, pavadīt kopā laiku, uzturēt kontaktus u. tml.

Papildus bērnam ir jābūt vienai pastāvīgai dzīvesvietas adresei. Tas nozīmē: ja bērns dzīvo divas nedēļas pie viena vecāka un divas nedēļas pie otra vecāka, tad viņam nav pastāvīgas dzīvesvietas adreses, kas var nelabvēlīgi ietekmēt bērna attīstību.

Tādēļ šādā situācijā var noslēgt vienošanos: gan privāti (abām pusēm parakstot), gan apliecinot parakstus pie zvērināta notāra vai lūdzot zvērinātu notāru sastādīt vienošanos kā notariālu aktu. Vienošanās līgumā ir nepieciešams sadalīt laiku tādā veidā, lai vienam vecākam, kurš īstenos bērna ikdienas aprūpi un uzraudzību, laika sadalījums ir lielāks nekā tam vecākam, kurš īstenos saskarsmes tiesības.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas