E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23637
Lasīšanai: 3 minūtes

Valsts sociālie pabalsti par bērnu nestrādājošai māmiņai

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. jūlijā, 2021
Eve

Labdien! Es līdz maijam biju bērna kopšanas atvaļinājumā, šobrīd esmu darba attiecībās. Ar vīru plānojam vēl vienu bērniņu, bet darbs man ir tikai līdz septembrim. Kādi pabalsti man pienāksies, ja nestrādāšu un visu grūtniecības laiku būšu bezdarbnieces statusā? Paldies!

A
atbild:
13. jūlijā, 2021
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Iveta Olte, Pabalstu metodiskās vadības daļa vecākā eksperte

No jautājuma saprotams, ka maijā esat atsākusi strādāt pēc izmantotā bērna kopšanas atvaļinājuma, bet septembrī esat izlēmusi pārtraukt darba attiecības.

Līdz ar to:

  1. Pārtraucot darba tiesiskās attiecības, jums ir tiesības pieprasīt bezdarbnieka pabalstu, un tas tiks piešķirts, ja kopējais apdrošināšanas stāžs ir vismaz viens gads un obligātās iemaksas bezdarba apdrošināšanai Latvijā ir veiktas vai bija jāveic 12 mēnešus 16 mēnešu periodā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas. Arī laiks, kad kopāt bērnu vecumā līdz pusotram gadam un saņēmāt vecāku pabalstu, veido apdrošināšanas periodu un dod tiesības saņemt bezdarbnieka pabalstu. Lai saņemtu bezdarbnieka pabalstu, jāiegūst bezdarbnieka statuss. To piešķir Nodarbinātības valsts aģentūra.
  2. Ja nebūsiet darba attiecībās pēc otrā bērna piedzimšanas, tad jums būs tiesības pieprasīt pabalstus par bērnu, kurus var saņemt ikviens Latvijā pastāvīgi dzīvojošs cilvēks neatkarīgi no nodarbinātības fakta, ja bērnam ir piešķirts personas kods:
  • bērna piedzimšanas pabalstu, kas ir vienreiz izmaksājams pabalsts 421,17 eiro apmērā;
  • bērna kopšanas pabalstu, kuru no bērna dzimšanas līdz pusotra gada vecumam piešķir un izmaksā 171 eiro apmērā, bet no bērna pusotra gada līdz divu gadu vecumam – 42,69 eiro apmērā;
  • ģimenes valsts pabalstu, kuru piešķir no bērna viena gada vecuma sasniegšanas un tā apmērs ir atkarīgs no kopējā bērnu skaita ģimenē. Neatkarīgi no tā, ka ģimenes valsts pabalstu piešķir no bērna viena gada vecuma, šo pabalstu var pieprasīt tūlīt pēc bērna piedzimšanas, lai vēlāk, rūpējoties par bērnu, neaizmirstu to izdarīt.
Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas