E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23626
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Vai vīrs un meita var būt mantinieki sievastēva mantai

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. jūlijā, 2021
Egils Miķelsons

Manai bijušajai civilsievai pašreiz tiek kārtots mantojums, janvārī mira viņas tēvs. Vēlējos jautāt, vai mēs ar viņas un manu meitu arī varam pieteikties šim mantojumam? Viņa dzīvo Latvijā un ir pametusi savu meitu kopā ar mani šeit UK.

A
atbild:
26. jūlijā, 2021
Marika Mure
juriste

Šajā situācijā jūsu meita varētu pieteikties uz mantojumu tikai apstākļos, kuros viņas māte atteiktos pieņemt mantojumu. Jo atbilstoši Civillikuma 404. panta 1. punktā noteiktajam, mantojums piekrīt visiem tiem mantojuma atstājēja lejupējiem, starp kuriem, no vienas puses, un mantojuma atstājēju, no otras puses, nav citu lejupējo, kam būtu tiesība mantot. Tā kā starp mantojuma atstājēju (sievas tēvu) un jūsu meitu ir viens lejupējais – jūsu sieva, jūsu meita uz mantojumu pretendēt nevar. Diemžēl jūs pats nekādā veidā nevarat pretendēt uz sievastēva atstāto mantu, jo neesat sievastēva radinieks.

Savukārt, ja jūsu sieva ir pametusi jūs ar meitu un nepiedalās meitas uzturēšanā, un meita vēl nav sasniegusi pilngadību, jums ir visas tiesības vērsties pret bērna māti tiesā par uzturlīdzekļu piedziņu. Ja meita ir pilngadīga, bet, piemēram, mācās un pati nespēj sevi uzturēt, tiesības prasīt uzturlīdzekļus tiesas ceļā ir pašai meitai.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas