E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23605
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Reģistri
29
29

Kam domāta un izlietojama mazkapitāla SIA obligātā rezerve

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. jūlijā, 2021
Linda

Sveiki. Jautājums par mazkapitāla SIA. Noteikts, ka 25% ir jāiemaksā obligātajā rezervē. Kas notiek, ja ir peļņa, bet šie 25% netiek iemaksāti? Kā arī – vai pastāv kāds noilgums mazkapitāla SIA, tas ir, vai ir kāds termiņš, kad mazkapitāla SIA ir jākļūst par pilna kapitāla SIA? Vēl interesē, ja mazkapitāla SIA ir sasniedzis 2800 eiro, vai ir jāpārreģistrē kā pilna kapitāla SIA?

A
atbild:
22. jūlijā, 2021
Uzņēmumu reģistrs
Silga Celma, Juridiskās nodaļas vadītājas vietniece

Komerclikuma 185.panta otrajā daļā ir noteikts: ja sabiedrības pamatkapitāls ir mazāks par šā likuma 185. pantā noteikto, tā katru gadu veido obligāto rezervi, izdarot atskaitījumus vismaz 25% apmērā no pārskata gada peļņas. Šī panta trešajā daļā ir noteikts, ka obligāto rezervi, pamatojoties uz dalībnieku sapulces lēmumu, var izmantot: 1) pamatkapitāla palielināšanai; 2) pārskata gada zaudējumu segšanai, ja tie nav segti no iepriekšējā pārskata gada peļņas; 3) iepriekšējā pārskata gada zaudējumu segšanai, ja tie nav segti no pārskata gada peļņas.

No minētā izriet, ka mazkapitāla sabiedrībām obligāto rezervju veidošanas pienākums noteikts ar mērķi sasniegt Komerclikuma 185. pantā noteikto pamatkapitāla lielumu 2800 eiro apmērā. Tomēr obligāto rezervi atbilstoši dalībnieku lēmumam var izlietot ne vien pamatkapitāla palielināšanai.

Tātad, ievērojot minēto, sabiedrībai, kuras pamatkapitāls ir mazāks par šā likuma 185. pantā noteikto, ir šāds no likuma izrietošs obligātās rezerves veidošanas pienākums. Uzņēmumu reģistrs neveic uzraudzību vai kontroli pār sabiedrības peļņas izlietojumu, tostarp vai sabiedrībai ir peļņa, vai tiek veidota obligātā rezerve. Minēto jautājumu noskaidrošanai sabiedrībai jāvēršas pie sava grāmatveža vai Valsts ieņēmumu dienestā.

Sabiedrības pamatkapitālu palielina tik ilgi, līdz pamatkapitāls sasniedz 2800 eiro apmēru. Komerclikumā nav noteikts termiņš, cik ilgi sabiedrībai pamatkapitāls var būt mazāks par Komerclikuma 185. pantā noteikto apmēru, cik ilgi sabiedrībai jāveido obligāto rezervju uzkrājums vai cik ilgā laikā pēc sabiedrības dibināšanas jāveic pamatkapitāla palielināšana, taču to katru gadu palielina obligātās rezerves apjomā, ja sabiedrībai nav jāsedz zaudējumi Komerclikuma 185.1 panta trešās daļas 2. un 3. punktā minētajā gadījumā. Tāpat sabiedrībai nav nepieciešams obligāti palielināt pamatkapitālu, ja sabiedrība atbilst visām Komerclikuma 185.1 panta pirmās daļas minētajām pazīmēm. Pienākums veidot obligāto rezervi sabiedrībai zūd ar brīdi, kad tās pamatkapitāls ir palielināts līdz 2800 eiro apmēram. Ar to brīdi mazkapitāla sabiedrība automātiski pārtop par pilna kapitāla sabiedrību ar ierobežotu atbildību, uz kuru vairs nav attiecināmas Komerclikuma normas par sabiedrību, kuras pamatkapitāls ir mazāks par šā likuma 185. pantā noteikto. Sabiedrībai šādā gadījumā, kad tās pamatkapitāls sasniedzis 2800 eiro, nav jāveic nekādas papildu reģistrācijas darbības.

Vienlaikus norādāms, ka saskaņā ar Komerclikuma 185.panta sesto daļu sabiedrībai ir pienākums palielināt pamatkapitālu līdz 2800 eiro triju mēnešu laikā, ja sabiedrība neatbilst šī panta pirmās daļas 2., 3., un 4. punktā norādītajām pazīmēm.

Labs saturs
29
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas