E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23594
Lasīšanai: 2 minūtes
22
22

Paternitātes atvaļinājums un pabalsts – bērna tēvam pēc bērna piedzimšanas

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. jūlijā, 2021
Anete

Labdien! Tagad esmu dekrētā un saņemšu maternitātes pabalsta pirmo daļu, pēc bērna piedzimšanas – otro daļu. Vai tad, ja es kopšu bērnu un saņemšu bērna kopšanas pabalstu un vecāku pabalstu, vīrs varēs pieteikties paternitātes pabalstam?

A
atbild:
02. jūlijā, 2021
Zaida Kalniņa
LV portāls

Paternitātes atvaļinājums un pabalsts tiek piešķirts bērna tēvam neatkarīgi no tā, ka bērna māte saņem vecāku pabalstu un bērna kopšanas pabalstu.

Paternitātes atvaļinājumu darba devējs piešķir bērna tēvam, pamatojoties uz šī darbinieka iesniegumu un apliecinājumu – bērna dzimšanas apliecību. To nosaka Darba likuma 155. pants. Šāds atvaļinājums kopumā ir 10 kalendāra dienas. Atvaļinājumu bērna tēvs var prasīt piešķir tūlīt pēc bērna piedzimšanas, bet ne vēlāk kā divu mēnešu laikā pēc bērna piedzimšanas.

Pēc paternitātes atvaļinājuma piešķiršanas darba devējs par to paziņos Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai (VSAA), un bērna tēvam VSAA būs jāiesniedz iesniegums par paternitātes pabalsta piešķiršanu.

Tas tādēļ, ka paternitātes atvaļinājumu apmaksā nevis darba devējs, bet gan valsts VSAA personā. Pabalstam var pieteikties arī elektroniski. Informācija par paternitātes pabalsta pieprasīšanu un saņemšanu ir atrodama VSAA vietnē.

Labs saturs
22
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas