E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23522
Lasīšanai: 4 minūtes

Kā rīkoties, ja kapavietas uzturētājs nepilda savas līgumsaistības

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. jūnijā, 2021
Marija

Labdien! Pirms diviem gadiem nomira mana vecmāmiņa. Mana mamma – vecmāmiņas meita – nomira jau pirms 20 gadiem. Vecmāmiņai ir arī dēls. Kad vecmāmiņa vēl bija dzīva, viņa atstāja man savu dzīvokli, bet savam dēlam garāžu. Dēls uzskata, ka tas nav taisnīgi. Kad vecmāmiņa bija dzīva, dēls ar viņu nekomunicēja, jo apvainojās dzīvokļa dēļ. Es vecmāmiņu apglabāju, par ko man ir visi dokumenti. Vecmāmiņas dēls, izmantojot to, ka viņam “uz rokas” bija miršanas apliecība, saņēma VSAA valsts pabalstu, kas tiek paredzēts bērēm, kaut viņš bērēs finansiāli nepiedalījās. Tā sanāca, ka bezmaksas vieta kapsētā tika piereģistrēta uz vecmāmiņas dēla vārda un ar viņu ir noslēgts kapavietas uzturēšanas līgums. Vecmāmiņa ir apglabāta Jelgavā. Vecmāmiņas dēls kapavietu nekopj, bet es šo kapavietu pieskatu un tā ir kopta. Es ļoti gribu aprīkot vecmāmiņas kapavietu atbilstoši tradīcijām – piemineklis, kapu apmales utt. Vecmāmiņas dēls atsakās uz mana vārda pārreģistrēt kapavietas uzturēšanas līgumu un pats arī netaisās kapavietu aprīkot. Kā man rīkoties šajā situācijā?

A
atbild:
16. jūlijā, 2021
Marika Mure
juriste

Ja vecmāmiņas atdusas vieta ir Jelgavā, kapavietas uzturēšanas nosacījumus regulē 06.07.2021. Jelgavas pilsētas saistošie noteikumi Nr. 21-12 “Jelgavas pilsētas pašvaldības kapsētu darbības un uzturēšanas noteikumi”.

Noteikumu 42. punktā noteikts, ka kapavietai var būt tikai viens kapavietas uzturētājs. Savukārt šo noteikumu 43. un 44. punktā noteiktas kapavietas uzturētāja tiesība un pienākumi.

Kapavietas uzturēšanas tiesības izbeidzas noteikumu 21. punktā noteiktajos gadījumos:

21.1. kapavieta tiek atbrīvota sakarā ar pārapbedīšanu, un kapavietas uzturētājs rakstveidā atsakās no kapavietas uzturēšanas;

21.2. kapavietas uzturētājs rakstveidā atsakās no kapavietas uzturēšanas un trīs mēnešu laikā nav pieteicies neviens kapavietas uzturētāja piederīgais ar lūgumu piešķirt šo kapavietu uzturēšanai vai apbedījuma veikšanai;

21.3. ja trīs gadu laikā pēc kapavietas uzturētāja nāves nav pieteicies neviens kapavietas uzturētāja tiesību un saistību pārņēmējs;

21.4. kapavieta trīs gadus ir atzīta par nekoptu saskaņā ar noteikumu IX nodaļu.

Kā redzams, saistošajos noteikumos noteiktā kārtība tieši neparedz kapavietas uzturēšanas līguma laušanu gadījumos, ja kapavietas uzturētāja vietā uzturēšanas pienākumus veic cita persona.

Tādējādi visvienkāršākajā variantā jūs par kapavietas uzturētāju varat kļūt, vienojoties ar pašreizējo kapavietas uzturētāju par atteikšanos no kapavietas uzturēšanas.

Ja tomēr tas noteikti nav iespējams un jūsu rīcībā ir pierādījumi, ka faktiskā kapavietas uzturētāja esat jūs, nevis līgumslēdzēja persona, varat mēģināt (pēc trīs gadu termiņa) vērsties kapu pārvaldē ar iesniegumu par kapavietas līguma laušanu un pārslēgšanu uz jūsu vārda, pamatojoties uz to, ka kapavietas uzturētājs faktiski nepilda savus pienākumus un, ja to nedarītu jūs, iestātos noteikumu 21.4. punktā norādītie apstākļi.

Atteikuma gadījumā šādu kapu pārvaldes lēmumu atbilstoši noteikumu 49. punktam jums būs tiesības apstrīdēt Jelgavas pilsētas domes priekšsēdētājam un secīgi pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā, ja arī apstrīdēšana nedotu jums vēlamo rezultātu.

Diemžēl citu tiesisku instrumentu, ar kuru palīdzību kļūt par kapavietas uzturētāju, jums nav, jo noteikumu 20. punkts noteic: ja par kapavietas uzturēšanu piederīgie nevar vienoties, priekšroka ir pirmajam, kurš iesniedzis rakstveida iesniegumu kapsētu apsaimniekotājam par kapavietas piešķiršanu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas