E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23364
Lasīšanai: 2 minūtes
1
2
1
2

Cik lielas ir neatraidāmo mantinieku daļas, ja sastādīts testaments

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. jūnijā, 2021
Ieva

Tēvs ir atstājis publisku testamentu, kurā visu (nekustamais īpašums, ko tēvs bija saņēmis mantojumā no savas mātes pirms laulībām) ir novēlējis tikai laulātajai, saviem diviem bērniem neatstājot neko. Ja bērni pretendēs uz savu neatņemamo daļu, kāda daļa pienākas katram no mantiniekiem (abiem bērniem un laulātajai)? Un vai bērniem ir tiesības prasīt, lai nekustamā īpašuma vērtība būtu tirgus vērtība, nevis kadastrālā vērtība, iesniedzot nekustamā īpašuma vērtējumu?

A
atbild:
07. jūlijā, 2021
Marika Mure
juriste

Neatņemamā daļa saskaņā ar Civillikuma 425. panta pirmo daļu ir puse no tās mantojuma daļas vērtības, kāda neatraidāmajam mantiniekam pienāktos pēc likuma. Ņemot vērā, ka likumiskās mantošanas gadījumā sievai pienāktos puse no nekustamā īpašuma, bet otra puse tiktu dalīta starp sievu un diviem bērniem, katram bērnam pienāktos 1/3 daļa no puses.

Ministru kabineta noteikumu Nr. 618 “Noteikumi par mantojuma reģistra un mantojuma lietu vešanu” 30. un 31. punktā noteikts, ka mantojuma lietai pievieno mantinieku iesniegtu mantojamās mantas sarakstu un novērtējumu [..]. Ja mantojamās mantas sastāvā ir nekustamais īpašums, mantojuma lietai pievieno Valsts zemes dienesta izsniegtu izziņu par īpašuma kadastrālo vērtību [..]. Savukārt minēto noteikumu 35. punkts noteic: ja mantiniekus neapmierina novērtējums, kas veikts saskaņā ar šo noteikumu 31. punktu, mantojuma lietai var pievienot arī mantinieku noteiktu mantojamās mantas novērtējumu. Šādā gadījumā par mantojamās mantas vērtību uzskata mantojuma lietā iesniegto augstāko novērtējumu.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 229 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas