E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23345
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ģimene
4
4

Vai trešā persona drīkst iejaukties vecāka un bērna privātajā dzīvē

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. jūnijā, 2021
Jānis

Labdien! Situācija īsumā: esmu šķīries. Bērns (10 gadus vecs) dzīvo pie mātes. Šķīrāmies pie notāra, ir vienošanās par neierobežotām saskarsmes tiesībām ar bērnu. Šobrīd bērna māte ir precējusies. Jaunais vīrs mana bērna telefonā uzinstalējis lietotni, ar kuras palīdzību dzirdams apkārt notiekošais (lietotne, kas uzrauga atrašanās vietu, nosaka interneta lietošanas ierobežojumus, spēļu spēlēšanas ierobežojumus un šo “brīnišķīgo” funkciju). Šī rīcība tiek pamatota ar pārmetumiem, ka bērns pēc ciemošanās pie manis ir nepaklausīgāks, iespējams, ne tā laiku pavadām utt. Cik likumīgi tas ir? Klausīties, ko mēs ar bērnu satiekoties darām, runājam? Esmu vērsies arī pie tiesībsarga. Vēlējos kādu komentāru par šo situāciju.

A
atbild:
02. jūlijā, 2021
Marika Mure
juriste

Tiesības uz privātās dzīves neaizskaramību nostiprinātas vairākos tiesību aktos, tostarp Latvijas Republikas Satversmes 96. pantā. Iejaukšanās personas privātajā dzīvē pieļaujama vienīgi atsevišķos gadījumos un tādās situācijās, kurās nepieciešams novērst tūlītēju apdraudējumu.

Nav šaubu, ka bērna interešu un drošības apsvērumiem ir primāra nozīme un vienam vecākam ir tiesības veikt pasākumus, lai ievērotu bērna intereses un novērstu iespējamo apdraudējumu, kas varētu rasties saskarsmē ar otru vecāku. Tomēr šādas darbības būtu jāveic, respektējot un ievērojot bērna privātās dzīves neaizskaramību, pat ja tas ir bērna likumiskais pārstāvis.

Ja bērna mātei šķiet, ka bērna ciemošanās pie tēva atstāj uz bērnu negatīvu ietekmi, jautājums korektā veidā būtu risināms ar bāriņtiesas vai citu attiecīgu institūciju, speciālistu iesaistīšanos, nevis prettiesisku iejaukšanos bērna un tēva privātajā dzīvē, turklāt ar trešās personas starpniecību. Šāda rīcība uzskatāma par prettiesisku.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 47 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas