E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23125
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Veselība
1
1

Vai, iebraucot Latvijā, ir jāveic Covid-19 tests

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. maijā, 2021
Ēriks

Esmu saņēmis abas vakcīnas pret Covid-19. Vai, atgriežoties Latvijā, man vienalga jāveic PCR tests? Paldies!

A
atbild:
24. maijā, 2021
Edīte Brikmane
LV portāls

Epidemioloģiskās drošības pasākumi, kas jāievēro personām, iebraucot Latvijā, ir apkopoti Ministru kabineta (MK) noteikumos Nr. 360 “Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai”.

24. maijā spēkā esoša noteikumu redakcija paredz, ka visiem iebraucējiem Latvijā pirms iekāpšanas pasažieru pārvadātāja transportlīdzeklī (piemēram, lidmašīnā) ir jāuzrāda negatīvs Covid-19 tests, kas veikts ne vēlāk kā pirms 72 stundām pēc starptautiski atzītas polimeriāzes ķēdes reakcijas (PĶR) metodes (Polymerase chain reaction (PCR) test), vai ārsta izziņa, kas apliecina, ka persona nav infekcioza (MK noteikumu 35.3 punkts). Prasība ir saistoša arī personām, kuras iebrauc Latvijā privātā transportlīdzeklī (35.33. apakšpunkts).

Prasības pirms ieceļošanas Latvijā veikt Covid-19 testu neattiecas uz vairākām iedzīvotāju grupām, kas uzskaitītas noteikumu 35.4 punktā, taču to vidū nav pret Covid-19 vakcinētu personu. Šāda prasība ir saglabāta tādēļ, ka vakcinācija tomēr pilnībā neizslēdz iespēju, ka persona var saslimt vieglā formā vai asimptomātiski, tādējādi inficējot citus cilvēkus, ja netiek ievērota piesardzība.

Plašāk: Iebraucot Latvijā, jāuzrāda negatīvs Covid-19 tests

Jautājumā nav precizēts, no kādas valsts persona atgriežas Latvijā. Ja persona iebrauc Latvijā no Eiropas Savienības vai Eiropas Ekonomikas zonas valsts, Šveices Konfederācijas vai Apvienotās Karalistes, viņa var neievērot 10 pašizolāciju, ja ir pagājušas 15 dienas kopš pilna vakcinācijas kursa saņemšanas (noteikumu 56.5 punkts).

Savukārt, ja pēdējo 14 dienu laikā ir būts trešajās valstīs, jāņem vērā stingrāki drošības noteikumi un nekavējoties jāveic papildu Covid-19 tests.

Plašāk publikācijā –  Stingrākas prasības ieceļotājiem no trešajām valstīm.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas