E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2309
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Par uzvārda maiņu, atrodoties ārvalstī

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. maijā, 2013
Gunars Kalnins

Kad pagājušā gada jūlijā apprecējāmies, sieva vēlējās paturēt savu uzvārdu. Kopš tā laika esam pārcēlušies uz dzīvi ārzemēs, un sievai ir vēlēšanās mainīt uzvārdu uz manējo. Vai to ir iespējams izdarīt ārzemēs? Ja dokumenti tiek kārtoti ārzemēs, kāds būs manas sievas uzvārds pēc nomaiņas: Kalniņa vai Kalniņš? Liels paldies!

A
atbild:
08. maijā, 2013
Zaida Kalniņa
LV portāls

Jā, uzvārda maiņa ir iespējama atbilstoši Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likuma 2.panta nosacījumiem, kas Jūsu ģimenes gadījumā ir personas vēlme iegūt vai pievienot savam uzvārdam laulātā uzvārdu.

Lai šo ieceri īstenotu, likums paredz noteiktu kārtību.

LR pilsoņiem, kas uzturas (pastāvīgi dzīvo) ārzemēs, iespēja realizēt vārda, uzvārda vai tautības ieraksta maiņu, ir īstenojama, personīgi iesniedzot iesniegumu attiecīgās valsts Latvijas Republikas diplomātiskajā vai konsulārajā pārstāvniecībā pārsūtīšanai Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departamentam.

Iesniegums šajā gadījumā ir īpaša veidlapa, ko persona saņems un aizpildīs uz vietas LR diplomātiskajā vai konsulārajā pārstāvniecībā. Likuma 5.pantā ir norādīti iesniegumam par uzvārda maiņu klāt pievienojamie dokumenti.

Tātad – Jūsu sievai, līdzi ņemot pasi un fotogrāfiju (4,5 x 3,5 cm) personīgi ir jādodas uz atrašanās valstī esošo LR diplomātisko vai konsulāro pārstāvniecību (adreses skatīt šeit). Tajā jāaizpilda LR Dzimtsarakstu departamentam adresēts iesniegums par uzvārda maiņu. Administratīvā likuma noteiktajā kārtībā iesniegums tiks izskatīts un pieņemts lēmums (vai atteikums) par atļauju mainīt uzvārda ierakstu Civilstāvokļa aktu un citos reģistros.

Valsts nodeva par vārda, uzvārda vai tautības ieraksta maiņu ir 50 latu.

Personas vārds un uzvārds (personvārdi) ir šīs personas privātās dzīves neatņemama sastāvdaļa, un tās ierobežojums, atveidojot vai pielīdzinot personas vārdu vai uzvārdu, pieļaujams tikai leģitīmu mērķu sasniegšanai. Latviešu valodā personvārdi iekļaujas latviešu valodas gramatiskajā sistēmā. Tādējādi personvārdus loka pēc lietvārdu parauga.

Personas uzvārda galotni latviešu valodā nosaka šīs personas dzimums. Arī uzvārda īpašnieka dzimumu latviešu literārajā valodā norāda atšķirīgās dzimtes galotnes: Kalniņš – Kalniņa. Šādu kārtību paredz MK noteikumi Nr.114 „Noteikumi par personvārdu rakstību un lietošanu latviešu valodā, kā arī to identifikāciju”. Tas nozīmē, ka Jūsu sievas uzvārds pēc uzvārda maiņas neatkarīgi no tā, ka dzīvojat un uzvārda maiņu vēlaties kārtot ārvalstī, būs Kalniņa.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas