E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23070
Lasīšanai: 3 minūtes
2
1
2
1

No uzturlīdzekļiem netiek atskaitīti tiesāšanās izdevumi

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. aprīlī, 2021
Katrīna

Vīram no iepriekšējām attiecībām ir bērns, par kuru bija tiesa uzturlīdzekļu piedziņai. Bērna dzimšanas apliecībā viņš kā tēvs nebija ierakstīts, bet uzturlīdzekļus visu laiku tāpat maksāja. Tika noteiktas DNS analīzes un lēmums par uzturlīdzekļu samaksu arī no prasības iesniegšanas datuma. Uzturlīdzekļi tika maksāti visu laiku, kamēr tiesa nebija beigusies. Tiesa ilga vairāk nekā gadu. Tiesas lēmumā ir minēta summa, kura ir jāsamaksā kā uzturlīdzekļu uzkrājums. Reāli dzīvē par šo laiku ir samaksāta lielāka summa. Vai samaksātie uzturlīdzekļi jau skaitās un šo iekrājumu dzēš? Un, ja skaitās un uzturlīdzekļu samaksātā summa ir lielāka, nekā pieprasīts, vai no tās tiek dzēsta arī atmaksa prasītājai par DNS?

A
atbild:
20. septembrī, 2021

Saskaņā ar Civillikuma 179. pantā noteikto bērna vecākam ir pienākums uzturēt savu bērnu vismaz minimālajā apjomā neatkarīgi no sava materiāla stāvokļa. Neskatoties uz to, ka jūsu vīrs oficiāli nebija reģistrēts kā bērna tēvs dzimšanas reģistrā, viņš pildīja savus pienākumus pret bērnu.

Apstāklis, ka bērna tēvs maksāja uzturlīdzekļus lielākā apmērā, nekā tika noteikts tiesas lēmumā, nedzēš jau pirms tiesas lēmuma samaksātos uzturlīdzekļus.

Civilprocesa likuma 41. panta pirmā daļa nosaka: “Pusei, kuras labā taisīts spriedums, tiesa piespriež no otras puses visus tās samaksātos tiesas izdevumus. Ja prasība apmierināta daļēji, šajā pantā norādītās summas piespriež prasītājam proporcionāli tiesas apmierināto prasījumu apmēram, bet atbildētājam – proporcionāli tai prasījumu daļai, kurā prasība noraidīta. Valsts nodeva par pieteikumu par tiesvedības atjaunošanu un lietas jaunu izskatīšanu lietā, kurā taisīts aizmugurisks spriedums, netiek atlīdzināta.”

Līdz ar to atmaksātie izdevumi par DNS netiek uzskatīti par savstarpējo ieskaitu no jau izmaksātās uzturlīdzekļu summas, jo tiesāšanas izdevumi nav uzturlīdzekļi un netiek pielīdzināti uzturlīdzekļu maksājumiem.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas