E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23047
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Neatraidāmā mantinieka tiesības

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. aprīlī, 2021
Kārlis

Mans vecaistēvs 1997. gadā uzdāvināja manam tēvam māju. 2009. gadā tēvs uzdāvināja šo pašu māju man (savam dēlam). Vecaistēvs nesen nomira, bet manam tēvam ir brālis. Vai mana tēva brālis var pretendēt uz neatņemamās daļas izmaksu?

A
atbild:
30. jūnijā, 2021
Olga Lauva
juriste

Saskaņā ar Civillikuma 423. pantu neatraidāmie mantinieki ir laulātais un lejupējie (bērni, mazbērni), bet, ja to nav, tad tuvākās pakāpes augšupējie (vecāki, vecvecāki). Neatraidāmie mantinieki savu neatņemamo mantojuma daļu var izprasīt tikai tad, ja mantojuma atstājējs saviem neatraidāmajiem mantiniekiem nav atstājis viņu neatņemamās daļas.

Saskaņā ar Civillikuma 1922. pantu, ja dāvinājums izdarīts tādā apmērā, ka dāvinātāja neatņemamās daļas tiesīgajiem neatliek pat viņu neatņemamās daļas, tad viņi var prasīt, lai izdod viņiem šīs daļas. Tātad – tiesības tēva brālim prasīt un saņemt neatņemamo daļu ir atkarīgas tikai un vienīgi no tā, vai neatņemamās daļas tiesīgais patiešām nav saņēmis pat savu neatņemamo daļu.

Neatņemamā daļa ir puse no tās mantojuma daļas vērtības, kādu neatņemamās daļas tiesīgais manto pēc likuma (skatīt Civillikuma 424. un 425. pantu).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas