E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22986
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
3
1
3

Prokurora rīcība vai lēmums ir pārsūdzams

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. aprīlī, 2021
Iveta

Ja es saņēmu no prokurora apsūdzību krimināllietā, kurā ir acīmredzami faktu sagrozījumi, mistiski izdomājumi, bet mani agrāk, pirms gada, iesniegtie paskaidrojumi vispār nav ņemti vērā, ko es vēl varu darīt savā labā, kā rīkoties tālāk?

A
atbild:
16. aprīlī, 2021
Olga Lauva
juriste

Atbilstoši Prokuratūras likuma 6. pantam prokurors savā darbībā ir neatkarīgs no citu valsts varu un pārvaldi realizējošo institūciju vai amatpersonu ietekmes un pakļaujas tikai likumam. Prokurora rīcība vai lēmums pārsūdzams Prokuratūras likumā un procesuālajos likumos noteiktajos gadījumos un kārtībā. Sūdzības jautājumos, kas ir tikai prokuratūras kompetencē, iesniedzamas vienu līmeni augstākas prokuratūras struktūrvienības virsprokuroram, bet par Ģenerālprokuratūras prokurora rīcību vai lēmumu – ģenerālprokuroram. Šo amatpersonu pieņemtie lēmumi nav pārsūdzami.

Atbilstoši Kriminālprocesa likuma 7. pantam apsūdzības funkciju kriminālprocesā valsts vārdā īsteno prokurors.

Sūdzību par kriminālprocesu veicošās amatpersonas rīcību vai nolēmumu var iesniegt procesā iesaistītā persona, kā arī persona, kuras tiesības vai likumīgās intereses ir aizskartas ar konkrēto rīcību vai nolēmumu (Kriminālprocesa likuma 336. panta pirmā daļa). Sūdzību adresē un iesniedz amatpersonai vai institūcijai, kura ir tiesīga to izlemt. Sūdzību var iesniegt arī amatpersonai, kuras rīcība vai lēmums tiek pārsūdzēts. Sūdzību nodod izlemšanai par prokurora rīcību vai lēmumiem – amatā augstākam prokuroram (Kriminālprocesa likuma 337. panta otrās daļas 3. punkts).

Sūdzības par amatpersonu rīcību un lēmumiem pirmstiesas procesā var iesniegt visā pirmstiesas procesa laikā, ja Kriminālprocesa likuma 339. pantā nav paredzēts cits termiņš.

Izmeklētāja vai prokurora lēmumu var pārsūdzēt 10 dienu laikā no lēmuma kopijas vai paziņojuma par pieņemto lēmumu saņemšanas dienas. Sūdzību par izmeklētāja vai prokurora rīcību var iesniegt 10 dienu laikā no faktiskās rīcības konstatācijas dienas.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 48 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas