E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2295
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Veselība
2
3
2
3

Par darbnespējas lapas saņemšanas iespējām svētku un izejamās dienās

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. maijā, 2013
Mihails

Kā pareizi rīkoties darbiniekam, lai saņemtu darbnespējas lapu, ja viņš saslimst dienā, kad ģimenes ārsts nepieņem (nedēļas nogalē vai svētku dienā), ja darbiniekam pēc darba grafika šajā dienā būtu jāstrādā? Vai ģimenes ārsts šādā gadījumā drīkst izsniegt darbnespējas lapu ar atpakaļejošo datumu?

A
atbild:
02. maijā, 2013
Zaida Kalniņa
LV portāls

Ja gadās saslimt brīvdienā vai svētku dienā, kad ģimenes ārsts nepieņem, Jums pastāv iespēja vai nu mēģināt zvanīt savam ģimenes ārstam, vai palīdzību meklēt pie dežūrārsta.

„Ja ģimenes ārsts pacienta tālruņa zvanu saņem ārpus sava darba laika vai brīvdienās, kad viņš nevar sniegt pacientam pilnvērtīgu palīdzību un aprūpi, šādos gadījumos ārsts nesniedz norādījumus pacienta ārstēšanai, bet paskaidro, kā pacientam sazināties ar dežūrārstu, kurš pēc pacienta apskates un izmeklēšanas arī lems par darbnespēju un nepieciešamo ārstēšanu,” skaidro Veselības inspekcijas speciāliste Dace Vīksna.

Dežūrārsti sniedz palīdzību neatliekamos saslimšanas gadījumos visiem iedzīvotājiem ārstniecības iestādes darbības teritorijā neatkarīgi no tā, pie kura ģimenes ārsta pacients ir reģistrēts.

Ministru  kabineta (MK) 2001.gada  3.aprīļa  noteikumu  Nr.152 „Darbnespējas lapu izsniegšanas kārtība” 10.punkts  noteic, ka darbnespējas lapu izsniedz ārstniecības iestādes ārsts vai ārsta palīgs pēc personas apskates un izmeklēšanas, pieņemto lēmumu pamatojot medicīniskajā dokumentācijā.

Tas nozīmē, ka par pirmo darbnespējas dienu ir jāuzskata tā diena, kad ārsts ir veicis personas apskati un izmeklēšanu un izsniedzis darbnespējas lapu, neatkarīgi no tā, kurā nedēļas dienā tas notiek.

Par dežūrārstu adresēm un kontakttālruņiem visā valsts teritorijā vairāk lasiet LV portāla skaidrojumā  „Vakarā un brīvdienās palīdzēs dežūrārsts”.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 122 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas