E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22878
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Kā tiks aprēķināts bezdarbnieka pabalsts pēc bērna kopšanas atvaļinājumiem

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. aprīlī, 2021
Inese

Labdien! Esmu bijusi BKA kopš 2017. gada maija, piedzimuši divi bērni. 2019. gadā starp BKA un maternitātes atvaļinājumu sakarā ar grūtniecību biju uz B lapas 4 mēnešus. Šobrīd jāatgriežas darbā uz pusotru mēnesi, bet pēc tam darba attiecības tiks pārtrauktas. No kāda perioda tiks aprēķināts bezdarba pabalsts, un vai šī atgriešanās darbā ietekmēs bezdarbnieka pabalsta apmēru?

A
atbild:
15. aprīlī, 2021
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Ilze Paleja, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Tiesības uz bezdarbnieka pabalstu ir bezdarbniekam, ja par viņu ir veiktas vai bija jāveic obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas bezdarba gadījumam ne mazāk kā 12 mēnešus pēdējo 16 mēnešu periodā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas.

Vidējo apdrošināšanas iemaksu algu bezdarbnieka pabalsta apmēra noteikšanai aprēķina no apdrošināšanas iemaksu algas par 12 kalendāra mēnešu periodu, šo periodu beidzot divus kalendāra mēnešus pirms tā mēneša, kurā iegūts bezdarbnieka statuss.

Ja visā šajā 12 mēnešu periodā sieviete atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā, tad bezdarbnieka pabalsts tiek rēķināts, atkāpjoties līdz darba devēja veiktajām iemaksām pirms došanās ar bērnu dzimšanu saistītajos atvaļinājumos.

Ja vidējās iemaksu algas aprēķināšanas periodā persona būs strādājusi ļoti nelielu laiku (šajā gadījumā pusotru mēnesi) un pārējā laikā atradusies ar bērnu dzimšanu saistītajos atvaļinājumos, tad vidējo algu aprēķinās no iemaksu algas par 12 mēnešu periodu pirms došanās ar bērnu dzimšanu saistītajos atvaļinājumos.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 222 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas