E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22791
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1
1
1

Dzīvesvietas nodrošināšana bērnam

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. martā, 2021
Inga

Vai tēvs savu nepilngadīgo bērnu var izdeklarēt no sava dzīvokļa un to pārdot, nenopērkot vietā citu, kaut vai mazākas platības vai ērtību dzīvokli, tādā veidā atstājot bērnu bez mājām? Kādi ir šajā gadījumā Latvijas likumi?

A
atbild:
12. aprīlī, 2021
Marika Mure
juriste

Civillikuma lietu tiesību aspektā personas dzīvesvietas deklarēšanas fakts nenodibina īpašumtiesību un neliedz īpašniekam brīvi rīkoties ar savu īpašumu. Tādējādi likums neliedz jūsu tēvam pārdot viņam piederošu īpašumu, veicot izmaiņas tajā deklarēto personu reģistrā.

Savukārt saskaņā ar Civillikuma 177. pantu (Ģimenes tiesības) līdz pilngadības sasniegšanai bērns ir vecāku aizgādībā. Aizgādība ir vecāku tiesības un pienākums rūpēties par bērnu un viņa mantu un pārstāvēt bērnu viņa personiskajās un mantiskajās attiecībās, tostarp noteikt viņa dzīvesvietu. Tas savukārt nozīmē vecāka pienākumu nodrošināt bērnu ar mājokli, t.i., vietu, kur bērnam dzīvot. Ja radusies situācija, kurā vecāks mājvietu nenodrošina, situācijas risināšanas nolūkos jūs varat vērsties bāriņtiesā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas