E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2272
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Māju nosaukuma maiņa neietekmē pirmpirkuma tiesības uz zemi

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
26. aprīlī, 2013
Alvis

Vai pašvaldība ir rīkojusies likumīgi, mainot mājas nosaukumu, lai ēkas īpašniekam nebūtu pirmpirkuma tiesības uz zemi? Ēkas ir saistītas ar zemi, kādas tiesības ir ēku īpašniekam uz zemi?

A
atbild:
07. maijā, 2013
Valsts zemes dienests
Judīte Mierkalne, Zemes reformu procesu daļas vadītāja

Nekustamā īpašuma valsts kadastra likuma 1.panta 14. punkts noteic, ka nekustamā īpašuma nosaukums ir ar pašvaldības lēmumu nekustamajam īpašumam lauku apvidū piešķirts rekvizīts, kas nav adrese.

Īpašuma sastāvā esošajiem objektiem adresi piešķir saskaņā ar MK noteikumiem Nr.1269 „Adresācijas sistēmas noteikumi”. Adrese ir hierarhiski sakārtotu nosaukumu un numuru adreses elementi - kopa, kas nodrošina adresācijas objekta atrašanās vietas noteikšanu valstī un ko reģistrē adrešu reģistrā. Adresi piešķir adresācijas objektam. Dzīvojamā ēka ir adresācijas objekts (noteikumu 2. un 3.punkts).

Adreses piešķiršana un maiņa ir pašvaldības kompetencē. Tā kā Jūsu ēkai adrese ir piešķirta, mājas nosaukums ir tikai daļa no adreses.

Likuma „Par zemes privatizāciju lauku apvidos” 10.pants un likuma „Par zemes reformu Latvijas Republikas pilsētās” 29.pants paredz, ka ēku un būvju īpašniekiem ir pirmpirkuma tiesības uz zemi, uz kuras atrodas viņam piederošas ēkas un būves.

Likuma „Par zemes reformu Latvijas Republikas pilsētās” 19.panta pirmās daļas, likuma par zemes „Par zemes privatizāciju lauku apvidos” 27.panta nosacījumi paredz, ka darījumus var veikt tikai ar to zemi, uz kuru īpašuma tiesības ir nostiprinātas zemesgrāmatā.

Tā kā Jums pieder ēkas, kas ir reģistrētas zemesgrāmatā un atrodas uz citai personai piederošas zemes, saskaņā ar zemes reformu saistīto normatīvo aktu tiesisko regulējumu, Jums kā ēku īpašniekam ir pirmpirkuma tiesības uz zemi, uz kuras atrodas Jums piederošas ēkas. Savukārt šo zemi Jūs varat iegūt īpašumā tikai pēc zemes ierakstīšanas zemesgrāmatā uz attiecīgās personas vārda.

Paskaidrojam, ka īpašuma (mājas) nosaukuma maiņa neietekmē ēku īpašnieka pirmpirkuma tiesības uz zemi.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 50 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas