E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22700
Lasīšanai: 3 minūtes

Vai atbalsta periods dīkstāvē samazina bezdarbnieka pabalsta apmēru

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. martā, 2021
jānis

Labdien! Vēlējos noskaidrot par bezdarbnieka pabalsta aprēķināšanas kārtību. 2020. gada aprīlī un maijā atrados dīkstāvē, līdz ar to par mani netika veiktas sociālās iemaksas. Portālā latvija.lv ieguvu izrakstu par veiktajām sociālajām iemaksām: tur, protams, par aprīli un maiju ir 0 eiro. Visticamāk, tuvākajā laikā zaudēšu darbu un būs jāpiesakās bezdarbnieka pabalstam. Jautājums par aprēķinu: tātad netiek ieskaitīta mazākā un lielākā summa, kas saņemta vienā mēnesī, bet, ja ir divi mēneši pēc kārtas ar 0 bruto algu, tad sanāk, ka man bezdarbnieka pabalsts būs krietni mazāks?

A
atbild:
12. martā, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Sociālās apdrošināšanas pabalstu apmēra aprēķināšanai vienmēr tiek izmantota pabalsta pieprasītāja vidējā iemaksu alga par 12 mēnešiem. Likumā “Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam” noteikts: vidējo apdrošināšanas iemaksu algu bezdarbnieka pabalsta apmēra noteikšanai aprēķina no apdrošinātās personas apdrošināšanas iemaksu algas par 12 kalendāra mēnešu periodu, šo periodu beidzot divus kalendāra mēnešus pirms mēneša, kurā persona ieguvusi bezdarbnieka statusu.

Ministru kabineta noteikumos Nr. 866 “Vidējās apdrošināšanas iemaksu algas aprēķināšanas kārtība bezdarbnieka pabalsta apmēra noteikšanai un bezdarbnieka pabalsta un apbedīšanas pabalsta piešķiršanas, aprēķināšanas un izmaksas kārtība” noteikts: aprēķinot apdrošinātās personas vidējo apdrošināšanas iemaksu algu bezdarbnieka pabalsta apmēra noteikšanai, vidējās apdrošināšanas iemaksu algas aprēķina periodā neieskaita kalendāra dienas, par kurām persona saņēma dīkstāves pabalstu, dīkstāves palīdzības pabalstu, vecāku pabalsta turpinājumu, slimības palīdzības pabalstu, atbalstu dīkstāvē esošu darbinieku, pašnodarbināto personu un patentmaksātāju atlīdzības kompensēšanai.

Tātad no aprēķina 12 mēnešu perioda izslēdz laiku, kad ir saņemts Covid-19 krīzē noteiktais atbalsts dīkstāvē

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 118 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas