E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22610
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Pašvaldības tiesības noteikt NĪN likmi gadījumos, kad īpašnieks ir miris

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. martā, 2021
Vita

Labdien! Vai pašvaldība ir tiesīga piemērot paaugstinātu nekustamā īpašuma nodokļa likmi 1,5% dzīvoklim, kura īpašniece ir mirusi, bet mantojuma lietu process vēl nav beidzies? Līdz ar to 1. janvārī dzīvoklī neviens nav deklarēts. Iepriekš dzīvoklī dzīvoja tikai mirusī īpašniece. Mantinieki dzīvo citās pašvaldībās. Pašvaldības saistošajos noteikumos ir punkts, ka izņēmums ir gadījums, kad īpašnieks ir miris no 01.11. līdz 31.12. Vai tas ir likumīgi, ja mantojuma lietu process ilgst vismaz 3 mēnešus?

A
atbild:
11. martā, 2021
Sandis Zellis
jurists

Atbilstoši likuma “Par nekustamā īpašuma nodokli” 3. panta pirmajai daļai nekustamā īpašuma nodokļa likmi vai likmes no 0,2% līdz 3% no nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības nosaka pašvaldība savos saistošajos noteikumos. Nekustamā īpašuma nodokļa likmi, kas pārsniedz 1,5% no nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības, pašvaldība nosaka tikai tad, ja nekustamais īpašums netiek uzturēts atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajai kārtībai.

Tātad valsts ar likumu nosaka nekustamā īpašuma nodokļa minimālās un maksimālās likmes, bet katra konkrētā pašvaldība ir tiesīga šajās robežās noteikt konkrētas likmes konkrētām situācijām, tostarp izvēlēties, kādi ir šo likmju noteikšanas kritēriji attiecīgajā pašvaldībā un kādi ir iespējamie atvieglojumi.

No uzdotā jautājuma nav secināms, kuras pašvaldības teritorijā atrodas konkrētais nekustamais īpašums, līdz ar to nav iespējams pārbaudīt konkrēto situāciju. Pašvaldību saistošie noteikumi paredz atšķirīgu situācijas risinājumu, ja deklarētā persona (īpašnieks) ir mirusi. Dažādu kritēriju noteikšana ir konkrētās pašvaldības politiskās izšķiršanās jautājums, ko likums pieļauj.

Piemēram, nekustamajiem īpašumiem Rīgā nodokļa likmju noteikšanā noteicošais kritērijs ir deklarēšanās konkrētajā īpašumā, to paredz Rīgas domes saistošie noteikumi Nr. 148. Izņēmumi vai pārejas periodi nodokļa likmes noteikšanā, ja nekustamā īpašuma īpašnieks ir miris, noteikumos nav paredzēti.

Savukārt, piemēram, Ķekavas novada domes saistošo noteikumu Nr. 11/2018 15. punktā bija noteikts, ka par periodu līdz brīdim, kad par nekustamā īpašuma nodokļa maksātāju kļūst mantinieks, tiek ņemta vērā mirušās personas (īpašnieka) deklarētā dzīvesvieta.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 292 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas