E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22544
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Ja viens no vecākiem saskarsmē rīkojas pretēji bērna interesēm

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. februārī, 2021
Sintija

Labdien! Ar bijušo dzīvesbiedru nedzīvoju kopā jau sešus gadus, bet ir kopējs bērns, 11 gadi. Šķiroties nepieprasīju uzturlīdzekļus par bērnu, uzskatu: ja tēvs vēlēsies, uzturēs bērnu, bet, protams, nekādu naudu neesmu redzējusi. Dēlam ļāvu tikties ar tēvu nedēļas nogalēs, dažkārt tēvs iegādājās apģērbu, apavus par nelielām summām. Tad vienā dienā, kad darbā man bija nakts maiņa, zvanīja paziņa un sacīja, ka redzējusi manu bijušo ar dēlu un viņš bijis krietnā alkohola reibumā, sazvanīju bērna tēva māti, kas paņēma dēlu pie sevis. No šīs reizes nevaru uzticēt bērna tēvam dēlu, bet viņš pieprasa tikšanos. Tagad, kad bērns lielāks un saprot, kas labs un kas ne, stāsta par neskaitāmām situācijām, kad tēvs bijis alkohola reibumā ar viņu. Bet prasīju, kādēļ ātrāk mammai nestāstīja, dēls sacīja, ka tēvs teicis: ja teiksi mammai, tad mamma neļaus vairs mums tikties. Es nezinu, kā rīkoties, lai mans dēls neciestu un ar viņu netiktu manipulēts. Cik zinu, joprojām bijušajam ir problēmas ar alkoholu un viņam ir jaunas attiecības, kur arī aug bērns.

A
atbild:
27. jūlijā, 2021
Marika Mure
juriste

Jebkādām vecāku darbībām, kas attiecas uz bērnu, primāri ir jābūt bērna interesēm atbilstošām. Situācija, kuru aprakstāt, diez vai būtu par tādu uzskatāma. Līdz ar to jums kā mātei ir pienākums rūpēties par to, lai bērns no otra vecāka puses netiktu apdraudēts. Šajā gadījumā apdraudējuma novēršana, ja citādi nav iespējams, panākama ar saskarsmes tiesību ierobežošanu otram vecākam. Ja nespējat savstarpēji vienoties, problēmjautājums primāri risināms bāriņtiesā.

Bāriņtiesa ir institūcija, kas ir tiesīga izšķirt vecāku domstarpības aizgādības jautājumos, kā arī pieņemt lēmumu. (Bāriņtiesu likuma 19. panta otrā daļa).

Turklāt, lai objektīvi novērtētu situāciju, bāriņtiesai arī ir tiesības saskaņā ar Bāriņtiesu likuma 16. panta 7. punktu lūgt psihologu veikt personas vai ģimenes psiholoģisko izpēti un saņemt psihologa atzinumu par izpētes rezultātiem, no kā var būt atkarīga saskarsmes kārtības noteikšana, ja jūs šim nolūkam izlemtu vērsties tiesā.

Ievērojot, ka bērns ir pietiekami apzinātā vecumā un ir spējīgs paust savu viedokli, tas būtu ņemams vērā. Ja bērns, piemēram, pats neuzskata par nepieciešamu tikties ar tēvu viņa dzīvesveida vai citu apstākļu dēļ, bērnam uz to ir ar likumu noteiktas tiesības, kas nostiprinātas Civillikuma 181. panta trešajā daļā un nenoteic bērna pienākumu uzturēt personiskas attiecības un tiešus kontaktus ar tuviniekiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas