E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2237
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Finanses

MUN maksātājam būs jāsniedz ziņas par darbinieku profesijas kodu

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. aprīlī, 2013
Nora

Sakiet, lūdzu, kā ar MUN nodokli maksājošiem - arī jāiesniedz profesijas kods un nostrādāto stundu skaits mēnesī? Tiem jau nepastāv "ziņojums par valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām no darba ņēmēju darba ienākumiem, iedzīvotāju ienākuma nodokli un uzņēmējdarbības riska valsts nodevu pārskata mēnesī".

A
atbild:
24. aprīlī, 2013
Lidija Dārziņa
LV portāls

Mikrouzņēmuma pienākums ir reģistrēt katru mikrouzņēmuma darbinieku Valsts ieņēmumu dienestā kā obligāti sociāli apdrošināmu personu Ministru kabineta noteiktajā termiņā un kārtībā (to nosaka Mikrouzņēmumu nodokļa likuma 4.panta 9.daļa). Ministru kabineta 2010.gada 7.septembra noteikumi Nr.827 „Noteikumi par valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu veicēju reģistrāciju un ziņojumiem par valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām un iedzīvotāju ienākuma nodokli” nosaka, ka darba devējs (tai skaitā mikrouzņēmumu nodokļa maksātājs) katru darba ņēmēju reģistrē Valsts ieņēmumu dienestā, iesniedzot ziņas par darba ņēmējiem (MK 827.noteikumu 1.pielikums „Ziņas par darba ņēmējiem”).

Ar grozījumiem noteikumos Nr.827 1.pielikums ir papildināts ar jaunu sadaļu: Profesijas (aroda, amata, specialitātes) kods atbilstoši Profesiju klasifikatoram. Tas būs jānorāda darba devējam no 2013.gada 1.jūlija.

Jaunās prasības attiecinātas arī uz mikrouzņēmumu nodokļa maksātājiem divos punktos – jaunajā 8.4 punktā un pārejas noteikumu 43.2 punktā:

8.4 Darba devējs (tai skaitā mikrouzņēmumu nodokļa maksātājs), reģistrējot katru darba ņēmēju Valsts ieņēmumu dienestā, sniedz ziņas par darba ņēmējiem (1.pielikums) un vienlaikus norāda arī darba ņēmēja profesijas (aroda, amata, specialitātes) kodu atbilstoši Profesiju klasifikatoram. Ja mainās darba ņēmēja profesijas (aroda, amata, specialitātes) kods, darba devējs nākamajā mēnesī līdz datumam, kas noteikts kā ikmēneša obligāto iemaksu veikšanas termiņš, iesniedz Valsts ieņēmumu dienestā informāciju par darbinieka profesijas (aroda, amata, specialitātes) kodu, aizpildot 1.pielikuma 1., 2., 3., 4., 5. un 7.aili. Darba devējs 5.ailē norāda ziņu kodu PM - darba ņēmēja profesijas (aroda, amata, specialitātes) maiņa, 4.ailē norāda ziņu par darba ņēmējiem izmaiņas dienu un 7.ailē - profesijas (aroda, amata, specialitātes) kodu. Profesijas (aroda, amata, specialitātes) kods atbilstoši Profesiju klasifikatoram nav jānorāda par personām, kuras darba devējs nodarbina tikai uz uzņēmuma līguma pamata."

43.2 Darba devējs (tai skaitā mikrouzņēmumu nodokļa maksātājs), kurš līdz 2013.gada 30.jūnijam ir reģistrējis darba ņēmēju Valsts ieņēmumu dienestā, ja darba ņēmējs līdz 2013.gada 1.jūlijam nav zaudējis likumā „Par valsts sociālo apdrošināšanu” noteikto darba ņēmēja statusu, darba devēja ziņojumā norāda ziņas par darba ņēmēja profesijas (aroda, amata, specialitātes) kodu atbilstoši Profesiju klasifikatoram. Darba devējs, aizpildot ziņas par darba ņēmējiem (1.pielikums), 5.ailē norāda ziņu kodu PM - darba ņēmēja profesijas (aroda, amata, specialitātes) maiņa, kā izmaiņu datumu 4.ailē norādot 2013.gada 1.jūliju, un 7.ailē - profesijas (aroda, amata, specialitātes) kodu. Ziņas par darba ņēmēja nostrādātajām stundām un profesijas (aroda, amata, specialitātes) kods atbilstoši Profesiju klasifikatoram nav jānorāda par personām, kuras darba devējs nodarbina tikai uz uzņēmuma līguma pamata.

Tātad arī mikrouzņēmumu nodokļa maksātājs sniegs ziņas par profesijas kodu atbilstoši noteikumos prasītajam.

Noteikumu grozījumos nav norādes, ka uz mikrouzņēmumu nodokļa maksātājiem būtu attiecināms 33.punkts jaunajā redakcijā: „Darba ņēmēja nostrādāto stundu skaitu mēnesī norāda darba devēja ziņojuma (3.pielikums) 11.ailē. Informācija par darba ņēmēja nostrādātajām stundām nav jānorāda par personām, kuras pie darba devēja tiek nodarbinātas tikai uz uzņēmuma līguma pamata.”

Jo mikrouzņēmumu nodokļa maksātājs Valsts ieņēmumu dienestā sniedz mikrouzņēmumu nodokļa deklarāciju. Ministru kabineta 2010.gada 31.augusta noteikumos Nr.819 „Noteikumi par mikrouzņēmumu nodokļa deklarāciju un tās aizpildīšanas kārtību” nav prasības deklarācijā norādīt darbinieku nostrādāto stundu skaitu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 68 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas