E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22308
Lasīšanai: 2 minūtes
3
3

Nosūtījumu uz invaliditātes ekspertīzi izsniedz ārsts

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. februārī, 2021
Valērijs

Labdien! Kur es varu atrast informāciju par slimībām, par kurām pienākas invaliditātes grupa? Jau vairāk nekā 20 gadus slimoju ar prostatu, un kļūst arvien sliktāk, nevaru normāli pat pie ārsta aizbraukt. Paldies!

A
atbild:
04. februārī, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Slimība vai diagnoze nav pamats invaliditātes piešķiršanai. Invaliditātes grupas piešķiršanas pamats ir slimības izraisītie funkcionēšanas ierobežojumi. Veicot invaliditātes ekspertīzi, vērtē arī slimības izraisītos funkcionēšanas ierobežojumus (piemēram, ierobežojumus pārvietoties, veikt pašaprūpi u. c.). Katrs gadījums tiek izvērtēts individuāli, un personām ar vienu un to pašu diagnozi, ņemot vērā katras personas funkcionēšanas ierobežojumu smaguma pakāpi, var piešķirt atšķirīgu invaliditātes grupu vai arī invaliditāti nenoteikt.

Invaliditāti var noteikt cilvēkiem ar fiziskās vai garīgās veselības problēmām, ja viņi ir nepārtraukti ārstējušies vismaz sešus mēnešus pirms ekspertīzes veikšanas dienas un ja šo problēmu dēļ ir radušies stabili funkcionēšanas traucējumi, ko apliecina medicīniski dokumenti. Ja veselības traucējumi ir ļoti smagi un ar nelabvēlīgu prognozi, uz invaliditātes ekspertīzi, konsultējoties ar savu ārstu, var pieteikties, arī negaidot sešu mēnešu ārstēšanās laiku.

Invaliditātes ekspertīzi veic Veselības un darbspējas ekspertīzes ārstu valsts komisija (VDEĀVK). Nosūtījumu uz invaliditātes ekspertīzi VDEĀVK izsniedz ģimenes ārsts vai ārstējošais ārsts.

Papildus VDEĀVK jāiesniedz personas iesniegums, funkcionālo spēju pašnovērtējuma anketa un citi medicīniskie dokumenti, ja ārsts vai pati persona uzskata, ka tie ir nepieciešami ekspertīzei. Invaliditātes ekspertīze ir bez maksas.

Par invaliditātes ekspertīzi vairāk varat uzzināt VDEĀVK mājaslapā. Kā jau teikts, ģimenes ārsts vai ārstējošais ārsts izsniedz nosūtījumu, kas ir veidlapa Nr. 088/u.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas