E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22237
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Valsts pabalsti, ja maternitātes atvaļinājums iekrīt BKA laikā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. janvārī, 2021
Madara

Situācija ir tāda, ka atrodos BKA, kuram ir jābeidzas 03.08.2021. Šobrīd esmu stāvoklī, jaunajam dekrētam jāsākas 01.07.2021., respektīvi, vēl nebūšu paspējusi atgriezties darbā. Vai es varu pretendēt uz maternitātes pabalstu pilnā apmērā, dodoties dekrētā ar otro mazuli? Un saņemt arī maternitātes pabalsta otro daļu pēc dzemdībām? Un vai, sagaidot otro mazuli, tā saucamo māmiņalgu saņemšu tādā pašā apmērā?

A
atbild:
21. janvārī, 2021
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Anita Jakseboga, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Ja joprojām esat darba attiecībās, tad jūsu situācijā būs tiesības uz maternitātes pabalstu par grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma laiku. Lai varētu piešķirt  maternitātes pabalstu, jums būs jāpārtrauc bērna kopšanas atvaļinājums, t. i., darba devējam jāiesniedz VID ziņas par darba ņēmējiem, norādot, ka jūs ar pirmo grūtniecības atvaļinājuma dienu atsākat strādāt pēc bērna kopšanas atvaļinājuma.

Saskaņā ar likuma “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” 10. seši prim panta 4. daļu sievietei, kurai, kopjot bērnu vecumā līdz trim gadiem, piedzimst nākamais bērns, vecāku pabalsts par nākamā bērna kopšanu nedrīkst būt mazāks par vecāku pabalstu, kas piešķirts par iepriekšējo bērnu. Tātad, ja bērns piedzimst, kad iepriekšējam bērnam vēl nav trīs gadi, tad vecāku pabalsts tiks izmaksāts tādā pašā apmērā kā par iepriekšējo bērnu.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas