E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22156
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Reģistri
1
1

Ieraksts dzimšanas apliecībā par bērna tēvu, ja šķirta laulība

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. janvārī, 2021
Andrejs

Bijusī sieva gaida bērnu, nav zināms, vai tas ir mans vai no cita vīrieša. Kopš šķiršanās nav pagājis gads, esam šķirti jau 7 mēnešus. Vai bērna dzimšanas apliecībā automātiski tikšu ierakstīts kā tēvs, vai arī vajadzēs manu parakstu, un vai bijusī var pati ievilkt svītru tēva vietā?

A
atbild:
09. februārī, 2021
Marika Mure
juriste

Ziņas par bērna tēvu dzimšanas apliecībā ieraksta, pamatojoties uz kādu no Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likuma 34. panta otrajā daļā norādītajiem dokumentiem.

Civillikuma 146. panta pirmā daļa noteic, ka par tēvu bērnam, kurš piedzimis sievietei [..] ne vēlāk kā 306. dienā pēc tam, kad laulība izbeigusies ar [..] laulības šķiršanu [..], uzskatāms bērna mātes vīrs (paternitātes pieņēmums).

Minētais nozīmē: ja bērns būs piedzimis laikā, kad no jūsu laulības šķiršanas nebūs pagājušas 306 dienas, un, veicot bērna reģistrāciju, bijusī laulātā nebūs devusies jaunā laulībā vai ar citu personu neiesniegs kopīgu paternitātes atzīšanas iesniegumu, par bērna tēvu tiksiet atzīts jūs.

Tādējādi “svītru” bērna tēva vietā dzimšanas reģistrā varēs ievilkt tikai tad, ja bērns būs piedzimis pēc 306. dienas no jūsu laulības šķiršanas un bērna māte nebūs atkārtoti precējusies vai kāda cita persona nebūs sevi atzinusi par tēvu.

Ja par bērna tēvu dzimšanas apliecībā, pamatojoties uz paternitātes pieņēmumu, tiksiet atzīts jūs un jūs tam nevēlēsieties piekrist, šo faktu divu gadu laikā saskaņā ar Civillikuma 149. panta pirmo daļu jums ir tiesības apstrīdēt tiesā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas